Почти 100 неща, които да направите, когато ви липсва мотивация или вдъхновение

100 неща за вдъхновение
Въпреки че смятам, че идеите са неизчерпаеми и имат страхотните свойства да се трансформират, да се сливат с други идеи или просто да те заведат до други такива, понякога те сякаш изчезват. Или по-скоро понякога виждаме черен екран. А ако все пак има някакви идеи, не са достатъчно убедителни, за да те накарат да работиш за тях.

Това, в комбинация с липсата на мотивация, си е истински ГОЛЕМИЯТ враг на всеки творец.
Началото на годината обикновено ми действа стимулиращо – редя планове, пиша списъци, срещам се с хора и се опитвам да подредя всичките си активности в близките месеци. В последните седмици обаче студът и умората си казват думата (а може и да е от така популярния ретрограден Меркурий) и обичайната ми креативност спи дълбок зимен сън.

Трудно ми е да завърша дори един блог пост, какво остава да започна някоя нова задача. А работата ми е свързана с голяма доза креативност и истината е, че не само блогът страда, когато съм в режим на хибернация.

100 неща за вдъхновение и мотивация

С цел да разбъркам малко мислите, да рестартирам идеите и да привлека нормалното си състояние на вечно вдъхновение,
направих списък с 39 (да, не успях да стигна до 100: това ще е актуализираща се във времето публикация, докато стигна заветния брой) неща, които действат разсейващо, релаксиращо и които понякога идват като спасителен пояс за креативните умове.

Странно е как обикновени на пръв поглед активности, могат да ти помогнат да измислиш някое решение на проблем. Обичам след като цял ден съм чела, гледала филми, правила курабийки и съм се ровила безцелно онлайн, накрая да са ми хрумнали 5 години идеи за публикации или за изпълнение.

Спасителният списък е на ваше разположение: подхванете го подред или отзад напред или просто скролирайте и си харесайте някой ред.

Почти всичко в него е предназначено за изпълнение в домашна обстановка с малки изключения. Така че, отделете този ден-два-уикенд-седмица-или колкото е необходимо само за вас и за подобен тип занимания.
Резултатите може да ми споделите по-късно 😀

100 неща, които да направим, когато ни липсва вдъхновение

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

<3 Четете книги. Не 1, а цял куп. Изберете 4-5 заглавия, подредете ги до вас и се отдайте на блажено четене в леглото с чаша ароматна топла напитка. Да, ще ви отнеме време да ги прочетете, но това е идеята.

<3 Направете си горещ шоколад. Нека е по-специален, като за вас: сложете му сметана, канела, настържете шоколад или просто добавете курабийка към него.

<3 Напишете кратък списък със задачи до края на седмицата. Пране, пазаруване, срещи, йога, танци, посещение на онази изложба. Списъците помагат да подредим ежедневието.

<3 Гледайте документален филм за човек, който ви вдъхновява или на когото се възхищавате. (Събирам предложения, иначе гледах за 100-ен път „Едит Пиаф: животът в розово“, „Коко и Игор“, „Коко преди Шанел“..)

<3 Изпечете си сладки. Или пък направете торта. Важното е да е нещо вкусно и красиво изглеждащо, което ще ви зареди с положителна енергия и гордост. Някак си пържените яйца не ми действат мотивиращо. Нито пък обичам да ги снимам.

<3 Подредете бижутата и аксесоарите си. Извадете забравените пръстени и гердани и следващият път като излизате, не ги забравяйте.

<3 Отделете дрехите, които не носите вече повече от година. Най-вероятно никога няма да ги облечете, след като толкова отдавна стоят забравени. Помислете на кого може да ги подарите (да, зарадвайте някоя приятелка),  къде може да ги дарите или ги рециклирайте.

<3 Отделете си няколко часа за четене на блогове. Точно така! Вижте какво споделят другите, какво може да научите от тях, какво ви препоръчват – със сигурност ще научите нещо ново.

<3 Напишете писмо на стар приятел, с който отдавна не сте виждали или чувате. Разкажете му за живота си през последните месеци.

<3 Правете упражнения. Ако за това ви трябва по-силна мотивация, тогава посетете курс по йога, зумба или гимнастика някъде. Груповата енергия върши чудеса.

<3 Спете. Спете много, часове наред. Всички неща, които сте планирали за свободните дни, може да изчакат. А и е доказано, че сънят през деня има големи ползи за организма.

<3 Съберете всички копчета у дома и ги сложете в буркан или малка кутия.

<3 Наредете пъзел – забравено забавление, което има свойството да сплотява хората у дома. Само трябва да започнете.

<3 Напишете хайку. Не, не се измъквайте, че няма смисъл и не искате. Просто седнете и напишете едно хайку за вас, за днешния ден или за гледката през прозореца. (Хайку се състои от 3 реда, съдържащи съответно 5 – 7 5 срички. После може да ми го напишете в коментар под тази публикация 🙂 )

<3 Ако имате снимки на хартия, които не са в албум, е крайно време да ги подредите. Или да ги залепите на лист хартия или да сътворите някоя готина „инсталация“ със снимки у дома.

<3 Вземете си вана. Ако нямате вана, тогава продължителен топъл душ. И се насапунисайте обилно с най-хубавите душ гелове, които имате подръка. Или с онези, които още не сте отворили, защото са толкова специални.

<3 Рисувайте: грабвайте лист хартия и излейте душата си. Пък ако ще да са само триъгълници, кръгчета и завъртулки!

<3 Ако не искате да напускате рамките, тогава оцветявайте. Смело и упорито, докато мислите ви поемат собствена посока.

<3 Вземете фотоапарата и си организирайте домашна фото сесия. Снимайте стаите, себе си, цветята или декорацията. Снимайте за удоволствие.

<3 Научете 10 думи на езика, който винаги сте искали да знаете. Обаче както се справи – пишете, повтаряйте на глас и лепете бележки по стените. Иначе е просто отбиване на номера. (Креативността не идва без усилия! 🙂 )

<3 Изберете си дестинация за следващо пътешествие. Не мислете за финанси, просто изберете град или държава и проучете кога е най-добре да се посети, какво е задължително да се види там, какво храна или питие не трябва да пропускате да опитате там. Запишете всичко това на един лист. Ще му дойде времето!

<3 Танцувайте. Можете или не, танцува се със сърце и душа. Пускате музиката високо и просто се отдавате на ритъма.

<3 Запалете си няколко свещи. Създайте си атмосфера и комфорт.

<3 Създайте си тематичен музикален сет: любими песни, любим стил, любима група или музикант. Изберете 10 песни, подредете ги и ги пуснете.

<3 Погледайте през прозореца. Да, знам, че знаете какво има навън, но просто отделете време и погледайте. Виждате ли нещо ново?

<3 Обуйте най-новите си обувки или пък любимите си такива и се разходете вкъщи с тях.

<3 Изрязвайте сърца, звезди или други любими фигурки от хартия. После ги съберете в буркан или друга стъклена кутия. Получава се чудна декорация.

<3 Посадете си растение или цвете. Страхотно е чувството на очакване да се появи нов живот.

<3 Направете си лимонада с лимон, лайм и дива мента. Снимайте я!

<3 Направете си буркан за хубави моменти, сбъднати мечти и осъществени цели за предстоящата година. И задължително пуснете едно листче в него. Научете се да търсите красивото и ценното в ежедневието си, а не чакайте за тях.

<3 Направете палачинки, които си заслужават да се снимат и покажат онлайн. А и нали знаете, че палачинки се правят в най-хубавите дни от седмицата (събота и неделя), затова направете този ден такъв!

<3 Имате ли шкафче или кутия със събрани пощенски картички у вас? Ако не – излезте, купете една (задължително да е ръчно правена, рисувана или снимана от български автор – иначе не работи) и я надпишете за приятел, колега, този или тези, с които живеете и я изпратете/подарете.

<3 Медитирайте, дори да не сте съвсем сигурни как точно става това. Основната цел е да се отпуснете и да успокоите хаотични ум. Погрижете се обстановката да бъде тиха и релаксираща, запалете свещ или ароматни пръчици, пуснете си отпускаща музика. Заемете поза лотос и дишайте бавно и дълбоко. Следете дишането си, така ще успокоите ума си.

<3 Пазите ли ваши стари бележници и е тетрадки с различни стихове, рецепти, цитати, рисунки? Разгледайте ги, вижте колко дълъг път сте изминали, колко много неща сте научили. Гордейте се със себе си!

<3 Направете списък с всички неща, които обичате! Действа безотказно при мен, когато съм потънала в някое мрачно настроение. Да описвам цветове, състояния, вкусове, места, да търся малките неща от ежедневието (като например снежинките по черните дрехи 🙂 ), това доставя истинско удоволствие.

<3 Мечтайте смело, безрасъдно и безгранично. Ако знаете, че може да постигнете всичко, което искате и нищо няма да ви попречи, какъв човек ще сте, с какво ще се занимавате и как ще протича един ваш ден? Напишете отговорите на лист хартия, който задължително запазете.

<3 Смейте се! Осигурете си поне 30 минути искрен смях: свалете си някой комедиен филм, анимация, четете вицове или смешни истории, гледайте смешни снимки. Или просто намерете някого, с когото да се погъделичкате 😛

<3 Поканете близък приятел (или приятели) на следобен чай и вкусна закуска. Пригответе всичко сами, изненадайте гости с нещо вкусно, с добре декорирана маса и широка усмивка. Няма нищо по-хубаво от това да говиш за любими хора и после да потънеш в сладки приказки с тях, когато времето сякаш спира.

<3 Ако сте прочели всичко до тук, напишете ми в коментар кои са нещата, които бихте изпълнили с удоволствие.

Това е първата ми публикация за 2016, след седмици блокаж. Приемам, че проблемът е бил в ретроградния Меркурий, пълнолунието, големите студове, първия месец и липсата на допълнителни почивни дни.

<3

Фабриката

12 Comments

 1. 31.01.2016 / 13:48

  Прекрасни идеи! Много зареждаща публикация!
  Ще споделя малко от моя опит. Купувам си красиви „творчески тефтерчета“. Така си ги наричам аз ☺- с бели листа, от ръчна хартия или пък с красиво оформени корици. Имам си и „творчески моливчета“ – ръчно изработени от клонче. Когато кипя от идеи си скицирам и описвам в тях онова, което ме е развълнувало и което планувам да създам. Понякога това са вдъхновения от чужди идеи, но аз ги скицирам, като се опитвам да ги превърна в мои. След отлежаване и при реализацията с материалите и техниките, които работя, те наистина стават съвсем нови и оригинални.
  Разбира се обожавам и списания. Правя си изрезки по теми. Най-вълнуващите скицирам в творческото тефтерче и някой ден, понякога след години, им идва времето. Понякога така са „назрели“, че докато не ги осъществя, не мога да се успокоя!

  Има моменти обаче, когато човек просто трябва да си почине от всичко! След това гледа с нови очи и прави качествен скок във всяко свое действие, умение и творение!

  С поздрави и пожелания за непресъхващо вдъхновение!

  • Фабриката
   Автор
   31.01.2016 / 15:34

   Благодаря ти, Светлана, за хубавия коментар! 🙂 Ех, „творческите тефтери“ и на мен са ми любими – какво ли няма в тях! А за списанията и изрезките въобще не се сетих, може би защото вече не купувам, но едно време това беше ежедневие. Постоянно ми се караха, че няма едно здраво, без дупки! 😀

 2. 31.01.2016 / 14:18

  Пробвайте нещо ново, което не бихте направили по принцип.

  Пътувайте, ако ще само до съседния град.

  Вижте се с някой стар приятел или поне се чуйте с него по телефона. Фб не се брои.

  Вземете си домашен любимец (за постоянно, не докато ви мине).

  Пейте. Не само на ум 🙂

  Прочетете някоя научна статия или нещо ново и интересно, което да разшири културата и мирогледа ви.

  Усмихвайте се без причина.

  Все неща, които при мен работят винаги 🙂

  • Фабриката
   Автор
   31.01.2016 / 15:36

   Благодаря за коментара! Да, това с пеенето ми хареса! Не знам защо така съм се съсредоточила върху домашни дейности, но със сигурност ще включа еднодневните екскурзии или разходки. Поздрави! 🙂

   • 31.01.2016 / 15:41

    На кой каквото му липсва явно 😀 Работя от вкъщи и за мен всяко екстериорно занимание е разтоварващо и зареждащо… Сега като помисля, ми идват още идеи и всичките са все за навън 😉 Статията е чудесна иначе :)))

    • Фабриката
     Автор
     31.01.2016 / 16:47

     Благодаря, Маги 🙂 Да, много добре казано: аз съм все навън – работа, срещи, събития и това да си остана вкъщи е толкова специално за мен!

 3. 01.02.2016 / 11:33

  Поздравления за статията. Прекрасни идеи. Повечето от тях прилагам и действително вършат чудеса.

  Ето малко предложения и от мен:
  – Разходка сред природата или поне в парка. Попивайте с очи, уши и носле. Като кученце. Има толкова интересни неща.
  – Ако времето не позволява разходка навън, разгледайте уеб сайт за цветове и комбинации, вдъхновени от природата.
  – Пренареждане на ателието или работния кът – нови цветни панери и забавни бурканчета. Винаги се получава така, че след тази дейност си купувам нови материали.

  Какво направих аз този месец:
  – Официално имам работен кът в една от стаите у дома
  – Обогатих наличността от материали с нови цветни мъниста, шнурчета и панделки
  – Купих си ножичка, с която да изрязвам вълнообразно ръчно написаните етикетчета за моите творения и пинче с форма на цвете, за да ги перфорирам

  С пожелание за цветни идеи и крилати мечти.

 4. 01.02.2016 / 11:51

  Пропуснах нещо много важно, поне за мен.
  Често препрочитам бележниците с цитати от книги, които са ме впечатлили.
  Действа ми невероятно зареждащо.

  • Фабриката
   Автор
   01.02.2016 / 17:07

   Много хубаво предложение! <3

 5. Надежда
  21.03.2017 / 07:03

  Да спиш цял ден или просто да мечтаеш?! Ми това се нарича мързел

  • Фабриката
   Автор
   17.11.2017 / 13:27

   Надежда, творчеството понякога има нужда и от малко мързел, за да ражда креативни идеи 🙂 А мечтаенето си е сериозна работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *