Хоби или Бизнес?


 За творческата (бизнес) действителност.

Хоби: Най-общо казано – правиш нещо, защото ти харесва. Никой не те кара, занимаваш се, когато пожелаеш, изпитваш удовлетворение и никак не е важно дали получаваш нещо в замяна. Ако все пак имаш случаен доход от тук и там е хубаво, но не е най-важното.

Бизнес: Нещо, което правиш с една основна цел – доход. Означава, че продаваш нещо (продукт или услуга) срещу заплащане. Бизнесът има за цел да те подсигури финансово, да ти даде стабилност, за да се разраства още. В днешно време все повече хора решават (и се осмеляват) да превърнат хобито си в бизнес. Обратното също е добра стратегия, която препоръчвам.

Думата бизнес плаши хората. Не трябва да е така. Бизнес е, когато взимаш нещата в свои ръце и имаш план и стратегия, докъде искаш да ги доведеш. Дали ще печелиш, колкото да покриеш разходите си или петорно повече, е друг въпрос. Ако първото те прави щастлив, означава, че всичко е наред.

В нашата действителност двете понятия се преплетоха отдавна. Все повече хора творят, за да си осигурят допълнителен доход, а някои инвестират много усилия и време, за да се докажат като професионални творци и да се популяризират.

Това, което свързва бизнеса и творчеството, е че и двете никога не трябва да са в застой, а да покоряват нови върхове и да се развиват.

Само да твориш отдавна не е достатъчно. Успехът вече не зависи само от личните дарби, които притежаваш.

В днешно време творците имат нужда от допълнителни качества, които могат лесно да овладеят с цел подпомагане на собственото им творчество.

hobbyb1

Модерният творец е мултифункционално развит. Той трябва да е едновременно артист, мениджър, търговец, маркетинг директор, PR на собственото си творчество, представител, рекламен консултант, фотограф…. Трябва да отговаря за бюджета – разходи и приходи, ценообразуване, промоции, намаления и какво ли още не.

И аз мисля, че това е една страхотна възможност освен да развиеш това, което обичаш, да развиеш допълнително и своите познания и умения. Когато работиш директно с клиенти, с други търговци или за собствената си репутация и марка, е много по-лесно да видиш от какво се нуждае творчеството ти, съответно и бизнеса. Имаш достъп до други творци и до други творения и идеи, от които може да се поучиш или вдъхновиш.

Много се страхуват, че замесена ли е думата “бизнес”, те вече не са истински творци, а допълнително планиране и развитие на стратегия за успех унищожава таланта им. Бих казала, че това е напълно погрешно мислене.

Кой не иска творчеството му да бъде разпознаваемо и да достигне до много хора? Или пък да има много клиенти и последователи? Не е ли хубаво да участвате в творчески събития, а творенията ви да се разпространяват из различни магазини и галерии? Не ви ли доставя удоволствие да планирате бъдещи колекции? А правите ли промоции и намаления?

Ще ви се наложи да се борите и с конкуренция, което е едно от най-стимулиращите неща. А веднъж усетите ли успеха от собствените си усилия, ще се активизирате ентусиазирано за още работа, творчество и покоряване на нови цели.

Разликата между хобито и бизнеса може да бъде много малка. Имате ли план, цели и стратегия, вече сте в бизнеса!

Сега остава само да научите как да постигнете успех и да сте винаги с една крачка напред.

Фабриката

13 thoughts on “Хоби или Бизнес?

 1. Благодаря ти Фабричке,че те има 🙂
  Следя те с интерес ,защото имаш много умна главица 🙂
  Много съм научила от теб и продължавам да се уча . Първите си крачки направих с твоя помощ и професионалните ти напътствия.
  Когато стартирах страничката си и се допитах до теб,ти не си спести нито време,нито съветите си ,за да ме насочиш в правилната посока !!!!
  Благодаря ти от сърце ❤

  • Ивелина, трогваш ме много с тези думи! Радвам се, че съм полезна.

 2. Здравейте! Следя ви предимно във фб, но сега съм тук и прочетох тази статия, която ме вълнува като тема. Предстои да превърна хобито си в бизнес, подготвям си нещата, но дотогава продавам в онлайн магазини и вече в един реален / бяха два, но първият затвори… /. Тъй като виждам, че контактуваш / нали може на ” ти ” / с много творци, фирми и т.н., въпросът ми е следния: можеш ли да ми препоръчаш магазин, който да предлага нещата ми, понеже напоследък попадам на много, които казват ” ще видим, пратете снимки “, после дори не пишат ” не, не ги искаме “, просто не отговарят / само едни ми писаха, но са със сходни собствени неща и предпочитат да не си създават сами конкуренция в собствения магазин /… Вярно, че ги търся предимно по мейл и фб, не обикалям, защото работя по цял ден, пращам каталози с мои неща по мейла… Бих искала поне още известно време да продавам в чужди магазини, преди да направя свой. Ще съм ти благодарна за съвет!

  • Рали, обмислям какво да правим по тази тема, защото и други творци се вълнуват. Учудващо е, че все още има хора с липса на (бизнес) етика – винаги може да пратиш един отговор с “Не, благодаря, не сме заинтересовани.”
   Другото обаче е много по-лесно. Успех! 🙂

 3. Здравейте Фабричке!:)
  Приемете мойте най-искрени поздравления за дейността си!Публикувате чудесни и много полезни материали!Радвам се,че обмисляте как да подходите по темата,интересуваща мнозина,относно реализиране на продажби.При интерес от Ваша страна аз съм на разположение да обсъдим как бихме могли да си бъдем взаимно полезни.

 4. Здравейте,
  Първо искам да благодаря на Фабриката за всичко което прави за нас творците и за нас търговците. Искам да споделя нещо с всички които искат да превърнат хобито си в бизнес: момичета не се страхувайте! Няма нищо по-хубаво от това да се будиш 1 или 2 часа по-рано за работа и да нямаш търпение да стигнеш и да почнеш да твориш и да радваш хората. Когато имате като мен собствени магазинчета ще виждате как хората възприемат нещата които правите…но не се и заблуждавайте че е лено! Собсвения малък бизнес в момента иска по 15 часов работен ден 7 дни в седмицата. Имала съм моменти в които просто няма как да си платя наема….или тока…и все пак само като видя усмивките по лицата на хората и както казват хората правя невъзможното ставам и продължавам 🙂 Искрено си пожелавам повече хора да започнат да купуват ръчно изработени неща за да могат още творци да се престрашат като мен !

 5. Здравейте,
  Попаднах тук случайно 🙂 Но реших да задам един въпрос, който ме интересува от много време. Надявам се, че ще ме просветлите. Та въпросът е, ако реша да продавам неща, които изработвам, в социалните мрежи, трябва ли да се регистрирам като еоод или ет, или като физическо лице, работещо на свободна практика? Харесва ми идеята да си направя страница във фейсбук, но не ми се иска да развивам незаконна търговия. Ще бъда много благодарна, ако ми помогнете да разбера 🙂

 6. Мерси за инфото 🙂 Ще разгледам линка. Аз имам някакви идеи в тази насока, но са още далечни, затова сега само събирам информация 🙂

 7. Pingback: Блогът на Фабриката на 2 години! | Фабриката за творчество

 8. Всичко е точно така! Благодаря Ви за умението да обобщавате нещата! Това всъщност някак си ми дава кураж чрез откритието, че съм на верния път, макар и малко трънлив 🙂 Успех! Ставате все по-добри във всичко, което публикувате!

Напиши мнение

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.