Как да пишем правилно?


Как се пише правилно?

Познавам много творци, блогъри и креативни хора. Те създават уникални творения, снимат прекрасни кадри, готвят божествено, разказват вълнуващи приказки и интересни лични истории, споделят мнение и ценни съвети, но всичко това сякаш ужасно се загрозява от елементарните правописни и граматически грешки, които допускат. И то на родния си, български език.

Повечето от вас, които следят Фабриката от самото начало, знаят, че много често споделях препратки към страницата на “Как се пише?” и редовно започвах дискусии за правилното писане и изразяване.
Макар че ме е срам, си признавам, че самата аз имам пропуски. Със запетайките все още не съм в перфектни отношения, но постоянно се старая и дори тази публикация прочетох 3 пъти, преди да я публикувам 😀

Да се научим да пишем правилно

Павлина Върбанова, която стои зад “Как се пише?”, наскоро издаде книга за книжновния, диалогичен и дигитален български. В рамките на 150 страници са събрани най-важните правила за правопис и пунктуация, базирани на съвременните и популярни грешки, които масово допускаме.

Това, което предизвика интерес у мен, бяха страниците за интернет: как да общуваме в социалните мрежи, как да пишем служебен и личен имейл – неща, които са сериозна част от нашето ежедневие и на които сякаш малко хора обръщат нужното внимание.

Преди време в публикацията ми “За комуникацията онлайн” се опитах накратко да обясня колко важно е как общуваме онлайн, как пишем, как се представяме пред другите.

Истината е, че независимо дали поддържаме профил в някоя социална мрежа, дали сме блогъри, дали предпочитаме да се свързваме с различни организации и бизнеси онлайн или пък пишем по 10 работни имейли на ден, комуникацията в над 95% от случаите е в ПИСМЕНА форма.

Книгата "Как се пише?"
Написването дори на един обикновен статус или коментар, изисква да имаме конкретни знания.

И така, щом разбрах за книгата, веднага реших да я поръчам. Изчетох я на един дъх и гарантирам, че всеки ще намери нещо ново (или добре забравено старо знание) за себе си. Правилата са написани по лесен и достъпен начин, а приложените примери помагат за бързото им усвояване и запомняне.

Горещо препоръчвам книгата на всички, които пишат онлайн.
Никой не иска от нас да сме със знанията на филолози, достатъчно е да познаваме правилата, които се учат в училище.

Фабриката

5 thoughts on “Как да пишем правилно?

  1. Здравейте, моля Ви за инфо как, откъде и тн. да си купя книгата “Как се пише?”. Благодаря Елена

    • Здравейте, Елена! Може да закупите книгата от всяка по-голяма и заредена книжарница. Едва ли ще се затрудните да откриете книгата. Също така може да я поръчате и онлайн. В публикацията съм дала линк към блога на Павлина, от там има препратка към онлайн книжарницата на “БГ учебник”. Поздрави! 🙂

  2. “Павлина Върбанова, която стои зад “Как се пише?” наскоро издаде книга за книжновния, диалогичен и дигитален български.” Преди “наскоро”, мисля, също има нужда от запетая. 🙂

    • Ех, доста глупав пропуск от моя страна! Благодаря ти 🙂 Друго си е още един чифт очи да прегледат текста!

  3. Pingback: Как се пише? - онлайн правописен речник на българския език

Напиши мнение

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.