3 арт галерии в стария град на Несебър


Несебър през септември. Спокоен, бавен и тих. С аромат на презрели смокини, с безкрайния лабиринт от калдъръмени улички. В един момент си от едната страна на полуострова, а едва няколко минути по-късно вече си го прекосил и си на срещуположната страна. Признавам си, че макар да съм ходила няколко пъти в Несебър, не го чувствам познат и всичко ми беше интересно.
Подарих си един ден в стария град за безкрайни разходки и търсене на магазини и арт галерии, които да предлагат изцяло авторски и ръчно правени творения на местни творци. Като местата, които от толкова години ви показвам тук. Уви, успях да открия едва 3 места, които отговарят на тези критерии. Макар и малко, искам да ги споделя.

Творческите магазини на Несебър предлагат друг тип изживяване, буквално чупят граници и те приканват да станеш част от нечий свят.
Интересен факт: и трите локации се намират на една и съща улица, а дори не съм я обхождала от край до край.

Разбира се, в самия град се откриват ръчно правени и авторски продукти, основно бижута, и на други места. Те обаче са сред масовите вносни стоки и не са фокус, което истински ме натъжава. При толкова много творящи хора в страната е учудващо, че туристическите ни дестинации са изпълнени с магазини, които предлагат чуждестранна, често евтина и некачествена продукция, която не приемам за атрактивна, нито с добавена стойност. Ако и вие сте като мен, търсачи на уникални предмети с история, сътворени от ръцете на някой талантлив човек, четете надолу.


• 3 арт галерии в стария град на Несебър, които да посетиш •

Животното и галерия-та: Несебър, ул. Месeмбрия №34В
В Несебър това е мястото, което ще ви предложи най-голямо разнообразие от творения на съвременни български автори. Тук можете да намерите почти всичко: сувенири, декорация, бижута, керамика. Самият магазин е част от къщата на собствениците. Затова, ако сте стигнали до тук, задължително попитайте за галерийната част. Тя се намира на няколко крачки зад касата. За съжаление, аз не успях да я видя, но фактът, че това е публична галерия, разположена в нечий дом, ме ентусиазира много и със сигурност предлага различен тип изживяване. Имайте предвид че снимките в тази част са забранени, тъй като навлизате в личното пространство на собствениците. Също така, понякога случващото се в дома, дава отражение и на галерията и е възможно галерията да не е отворена, точно когато сте там.

Животното и ГалерияТА в Несебър

Art Shop Orange: Несебър, ул. Месeмбрия №35
Orange e ателие-магазин на Тихомир Иванов, което се намира на 2 крачки от „Животното“. Тук керамиката е главно действащо лице. Картини, пана, купи, чаши, декорации, различни видове фигури. Уютно място, в което да се насладите на таланта на един творец. Преобладават топлите цветове и оранжевото, разбира се. Ако се чудите защо мястото се казва Orange, отговорът на Тихомир е „защото оранжевото е най-щастливият цвят“.

Арт галерия Дворът: Несебър, ул. Месембрия №24
Това място е моят фаворит сред галериите на Несебър. До голяма степен и защото то е собственост на един от любимите ми съвременни творци на бижута – Philocalist Jewelry. Пристъпвайки тук, всъщност влизате в частен двор, част от къща и пространство, което обединява атрактивното и обикновеното – творчеството и ежедневието. Тук всеки сантиметър е зает от картини, бижута, плочи, декорации. За посетителите най-вероятно си остава загадка, че докато те разглеждат творения, на няколко крачки от тях се мият чинии или работи пералня. Признавам си, никъде другаде не съм виждала подобни галерии, като тези в Несебър. Препоръчвам да отделите малко време и да ги разгледате, обещавам ви, че ще останете доволни!Отделете 7 минути и си подарете една виртуална разходка в стария град на Несебър, в която обикалям местата от публикацията. Приемам и предложения за други подобни места в района, в случай, че съм ги пропуснала.


Гледайте и кратка разходка из галериите за ръчно правени творения и в стария град на Созопол.


Фабриката