7 творци, които се появиха през 2020, с които ТРЯБВА да се запознаеш

Творческият живот в страната става все по-вълнуващ с всяка изминала година. А ако има нещо, за което можете да разчитате на мен, е да следя за най-актуалните местни автори! Независимо от всевъзможните трудности през изминалата година, все пак се появиха много нови креативни хора, които създават невероятни ръчно правени творения. Споделям информация за 7  творци, които се появиха през 2020 г., с чиито творения си заслужава да се запознаете още сега!


• Rustic Witch: ново ВЕЩО лице в творческите среди

Не помня кога и как последвах Милена от Rustic Witch в Instagram. Хареса ми моментално, когато видях, че пише и разказва ПОДРОБНО и най-лично за съставки и билки. И най-вече, че прави домашни сапуни. Ако ме познавате, знаете, че ми е огромна страст да изпробвам все нови ръчно правени сапуни.

После се появиха и шампоаните и балсамите и скръбовете за тяло. И всичко това издържано във вещерска тематика. С много черен цвят, вещерски шапки и вълшебни имена на продуктите. Някъде през октомври не издържах да съм обикновен свидетел на това магично творчество и направих първа поръчка, която дойде точно за Хелоуин.

Кликнете на видеото тук, за да видите разопаковането на пратката и какво поръчах:

От деликатно и тихо присъствие във фийда ми, Милена се превърна в един от най-следените от мен профили. Не малко изписахме и в съобщенията през тези месеци.

В момента изпробвам твърдите шампоан и балсам  и съм с повече от добри отзиви. Съдейки по реакциите на други потребители, съм склонна да вярвам, че на хоризонта си имаме истинска магьосница в сапунотворенето!

• Philocalist Jewelry: минимализъм, вдъхновен от земята

Новите творци на 2020 г.
Ралица дойде с морския бриз и изпълни Instagram с песъчинки, скали и пусти плажове. Истината е, че тя не твори от 2020 г., а е започнала по-рано. Никога досега обаче не бях попадала на нея, а тази година направо избухна с хубави творения и активност онлайн.
В нейното творчество има усещане за баланс и стабилност, което никак не е случайно, имайки предвид че основен вдъхновител ѝ е Земята. При нея ще намерите обици и колиета в смели форми, често асиметрични, и все пак хармонични.

Всичко е направено от полимерна глина и пресъздава разнообразни органични земни форми и цветове. А в моята колекция авторски бижута тази година влязоха 2 чифта обици и 1 колие с марка Philocalist.

Обиците от колекцията BEA не свалих почти 2 месеца и разказвам за тях в публикацията за любимите ми есенни бижута от български творци.

• Eros Homedecor: ръчно издялани свещи за богове и богини

Новите творци на 2020 г.
Едно хоби от късното ми тийнеджърство беше да събирам книги с различни видове митологии. Гръцката обаче си остава най-позната и близка, тъй като сме израсли с митовете и легендите ѝ. Аз пък имах щастието няколко години да се подвизавам като археолог и още тогава гръцката археология ми беше най-любима.

Свещите на Иван Валериев от Eros Homedecor поставят силно начало с колекцията си внушителните бюстове на богинята Атина с изключително внимание към детайла. Това си е продукт 2-в-1: свещ-статуетка. Не знам какви сили трябва да имаш, за да ѝ запалиш фитила, без да ти мигне окото.

Свещите се изработват по поръчки и са соеви. Ще рече, че са създадени по последния екологичен тренд. Наскоро към колекцията се добавиха и такива в цилиндрични форми и с база от бетон, което ги прави нещо съвсем ново сред локалните авторски творения. Must have са ми от момента, в който ги видях онлайн и всяка следваща снимка никак не ме е разубедила, че някой ден ще се гледаме с Атина, работейки заедно на бюрото ми или ще си вдигаме наздравици.

• Lino Embroidery: нишките на природата

Новите творци на 2020 г.
Първата среща остана в сърцето ми, тъй като посещавайки един от традиционните базари за авторски стоки, на щанда пред мен имаше десетки бродирани анатомични сърца под формата на брошки, несесери и пана. За тези, които сега се запознават с мен: колекционирам красиви неща с анатомични сърца.

От тогава не спирам да следя бродерията на Lino, която оплете в нишките си красотата на всякакви пеперуди и молци. Творенията са ѝ буквално като живи. А съвсем наскоро ги пренесе и върху хартия, така че освен да ги носите на ревера си, вече можете да ги закачите и на стената си.

• Pottery & Poetry: думи за керамиката

Новите творци на 2020 г.
Обичам нестандартни колаборации. Особено тези, в които е вплетено дългогодишно приятелство. Като при Pottery & Poetry, където две приятелки, обединяват умения и идеи и свързват поезията и керамиката в едно. Така от комбинацията между архитект и адвокат се създава поезия за керамика.

Съдовете са изцяло ръчно правени и за едва една година съществуване на този проект вече можем да видим няколко интересни колекции. От такива с употреба на истинско злато като детайл до работа в традиционна японска техника.

• Gush Banda: голяма банда гушливи животни

Новите творци на 2020 г.
В края на 2020 г. открих Мартина и нейната многобройна банда от готини гушливи животни. Има и горски и домашни, както и животни от джунглата. И всички са с разперени ръце, готови за раздаване на прегръдки.

Съдейки по опита на Филип с един кафяв мечо, получава им се на животните да влязат под кожата на децата. Аз лично ги намирам за много веселяшки и ми допадат, че са по-големи размери. Идеални са и за декорация в стаята. За максимален ефект, препоръчвам ги в комбинация поне по 2 гуш животни на куп.

• Sealed Waves: вълни за спомен

Новите творци на 2020 г.
Факт: всяко споделяне на тези обици, носеше голяма вълна от реакции и съобщения. Обиците на Мария запечатват морската пяна и балончета. Така можете да носите морето със себе си целогодишно! Атрактивни, фини и много леки, вълните идват при вас във всякакви цветове и форми.

От скоро се ъпгрейднаха и със задължителните камъчета и песъчинки, които са неразделна част от преживяването. Ако лятото ти се струва безкрайно далече, намери Sealed Waves онлайн. После знаеш какво да правиш. Точно така, пиши ми, за да ми се похвалиш и благодариш.

Може да откриете и подкрепите творците тук:
Rustic Witch
Philocalist Jewelry
Eros Homedecor
Lino Embroidery
Pottery & Poetry
Gush Banda
Sealed Waves

Не забравяйте, че съм винаги на линия, за да ми споделите и вашите творчески находки от изминалата година!

Фабриката