Абонаментни и подаръчни кутии с ръчно правени изделия: идеи за бърз подарък

Да си го кажем честно – много малко са тези, които не се впечатляват от красива пратка, под формата на подарък, за която някой се е погрижил предварително да подбере различни и непознати за нас предмети. Изненадата и любопитството са силни емоции, а когато са подплътени с вече положителен опит е много трудно да се откъснем от тази мания. Визирам манията по абонаметните кутии, които са силно присъствие и на нашия и на чуждестранния пазар вече цяло десетилетие.

Формулата за успех е ясна: всеки обича подаръци и изненади. Бонус е, когато успеем да спестим пари от този вид пазаруване. Преди години, за кратко, имахме наистина много добре направен такъв продукт, изпипан до детайл и предлагащ висококачествени творения. Става въпрос за кутията КолетЪ, чиято история съм запазила ТУК.

Днес разказвам за абонаментните и подаръчни кутии (с предварително обявено съдържание), които са изцяло с ръчно правени и авторски стоки на местни творци и български брандове. Безспорен плюс им е, че са идеални за подарък, не само в последния момент, и директно можете да изненадате някого с пратка до дома му. Със съжаление обаче отбелязвам, че изборът в момента е доста ограничен, но се надявам, че с времето това да се промени. А аз обещавам да актуализирам статията.

*Снимките в публикацията са взети от официалните канали на споменантите брандове.


кутия с ръчно правени изделия
Lil’s Box

Lil’s Box най-много се доближава до есенцията на абонаметните кутии: чести тематични издания, събиращи изделия на различни автори. Идеята се появява в края на 2020 г., когато пандемичният локдаун осуетява коледното пазаруване и Лили Проданова решава сама да създаде подаръчни кутии за близки и приятели. Съвсем импулсивно тя решава да предложи част от кутиите за продажба, а положителната реакция на хората я мотивира да продължи тази дейност. Кутиите са в лимитиран брой и винаги с определена тематика (Self-Love Box, Forest Box, Blooming Box и др.).  Честотата на излизане варира, но обикновено има нова на всеки месец или два. Във всяка кутия има между 5 и 7 ръчно правени изделия, създадени от независими творци или малки брандове.
Полезна информация: Поръчвайте през социални мрежи и на preorder, за да е сигурно, че ще си подсигурите желаната кутия. По желание на клиента може да се създаде индивидуална кутия на избрана тематика.
Цена: 50 лв. без доставка

Кутии с авторски изделия

Moonlight Chest
Moonlight Chest са кутии, пълни с огромна доза приказност, вълшебствo и фантастични същества, излезли от илюстрациите на Пламена Крумова от Pearl Plam. Те се появяват 4 пъти годишно и са вдъхновени от сезоните. Интересното обаче съвсем не приключва дотук – всяка кутия има свой покровител The Nurturer, The Adventurer и/или The Wise One (Грижовната, Приключенката и Мъдрата –  трите лица на женствеността). Това ще рече, че всяка тематична кутия има вариации. Покровителите са видни на кориците и в зависимост към кой ви тегли сърцето най-много, избирате съответната кутия. В кутиите ще намерите между 6-8 тайни продукта (преобладават илюстрации, стикери и картички), както и послание от вашия покровител и предизвикателство. Освен продукти на Pearl Plam, кутиите съдържат и по 1 изделие от друг местен творец, а в допълнение имате опция да изберете дали вътре да ви изненада канче или платнена чанта.
Полезна информация: Поръчките стават през Etsy магазина на автора. Продуктите в новите кутии не са обявени, това става на по-късен етап и ако имате късмет да останат, ще можете да разгледате какво съдържат.
Цена: 60-70 лв. с включена доставка

кутия с ръчно правени продукти

Miya Box
Miya Box имат голям избор на подаръчни кутии в различен ценови диапазон. Познаваме Miya от години с голямото разнообразие текстилни продукти, които създава. А в подаръчните кутии акцент са именно тe: несесери, подвързии за книги и четци, ластици и още много. Кутиите са вдъхновени от сезона и празниците, но има и такива, предназачени специално за жени, момичета, двойки, за любители на книгите и други. Всяка кутия е с предварително обявено съдържание и можете лесно да вземете решение дали съдържанието ѝ е това, което търсите.
Допълнително инфо: Поръчва се от сайта на Miya и обикновено има достатъчно наличност и избор.
Цена: от 25 до 60 лв. без доставка

кутия с козметикаTrake 
Подаръчните кутии на Trake са сезонни и съдържат само продукти на бранда. Ако за първи път чувате за тях, става въпрос за био продукти от роза дамасцена или накратко: бутикова бранд за козметика и свещи с натурални съставки. Кутиите съдържат 5+ пълноразмерни и разнообразни изделия: например свещ, сапун, лосион за тяло. Включват и таен комплект – изненада за получателя. Като човек, чието минало е свързано с археологията, бях изключително впечатлена от тяхната имитация на култовата неолитна масичка, която те превръщат в култова сапунерка и култовата свещ в наши дни. Общо взето: много култ и препратки към древните тракийски времена.
Допълнително инфо: Поръчва се директно от сайта им, от Instagram или Facebook магазина им. Обикновено наличният избор е от около 2 кутии.
Цена: 160 лв.

Надявам се съвсем скоро в публикацията да добавя още алтернативи за абонаметни кутии с ръчно правени изделия, подкрепящи местни творци и бизнеси. Определено има накъде да се развиваме в тази посока и ми е любопитно – вие бихте ли поръчвали месечно подобна кутия?

Фабриката