Арт магазини и галерии във Foursquare

Към момента апликацията Foursquare има над 100 млн. потребители. Всички те ежедневно посещават десетки магазини, ресторанти, административни и бизнес сгради, публични места и забележителности. Отбелязват се (check in), пишат мнения (Tips), качват снимки и търсят нови интересни venue- та – твоят магазин трябва да е в актуалните предложения!

petitsalon

Кой посещава магазина ти?
Какви са отзивите за него?
Какви снимки качват хората?
Препоръчват ли го на други приятели и участва ли в някакви списъци?
Как го оценяват?
Кой е „кметът“ на магазина ти?

Кой собственик не би искал да знае тези неща?
Време е да обърнем внимание на Foursquare като маркетингов канал за твоя арт магазин, галерия или работилница. Освен, че не е за подценяваме, е още един страхотен начин, по който да комуникираш с бъдещи и настоящи клиенти, както и да поощряваш най-редовните. И разбира се, да се популяризираш след активните потребители, които никак не са малко.

Фабриката проучи кои известни арт магазини и галерии в София имат собствени профили – открих едни от любимите си, макар и с все още малко снимки, отзиви и информация.
vintage

Какво е Foursquare?
Социална платформа за смартфони и мобилни устройства, която работи на принципа на геолокацията. Потребителите се отбелязват/чекират (check in) къде се намират и споделят местонахождението си с цел свързане с приятели, които са наблизо или откриване на интересни и препоръчани от техните познати места. Служи за намиране на популярни venue-та или такива, които към конкретен момент са с висока посещаемост.

Защо е толкова популярен?
Освен огромното количество бърза информация и препоръките на приятели, Foursquare има игрови елемент. С всяко отбелязване/чекиране се взимат точки, печелят се баджове/значки, минават се нива и безспорно най-интересното: имаш възможност да станеш кмет (mayor) на публични места, които си посещавал най-редовно и повече от всички останали отбелязали се. Foursquare показва любимите места на твоите приятели, показва мнения, оценки и снимки. Упътва до трудно откриваеми от теб местонахождения и дава важна информация като контакти, работно време и други.

kliuch

Какво е толкова хубаво на това да си кмет?
Безспорно е хубаво! Особено ако си кмет на място, което се поддържа във Foursquare от собствениците. Обикновено кметът получава намаление при консумация на мястото или подарък.
Например много пицарии и заведения за хранене черпят кметовете си с питие по избор или свалят процент от крайната му сметка.

dveteelshi

Какво друго?
Ако си собственик може да промотираш мястото си чрез т.нар. specials или чрез реклама. Всеки, който се чекира в твоя магазин може да получи отстъпка или подарък при покупка. Потребителите имат възможност да видят различните оферти дори да не са посещавали твоето място. Ако предлагаш нещо атрактивно е почти сигурно, че ще има възползвали се.
Имаш и възможност да се отблагодариш на най-честите посетители, а всеки клиент обича да бъде глезен.
Имаш възможност да следиш статистика и анализи. Макар винаги подценявани, веднъж научиш ли се да ги ползваш, ще ти бъдат полезни.
Бях приятно изненадана да видя, че арт магазин в София вече се възползва от Special!

Списъците/Lists
По подразбиране всеки има един Списък или To-do List, в който може да съхранява интересни места, които би искал да посети. Много от потребителите правят специализирани списъци – „Места за хранене в София“, „Нощен живот“, „Пазаруване“, „Италиански ресторанти“, „Галерии“ и други. Ако някой е запаметил твоя магазин в даден списък, това е видно за всички потребители.

specialbayta

Защо това е важно за твоя АРТ магазин?
1. Защото винаги е за предпочитане да си една крачка пред останалите.
2. За да опознаеш клиентите и последователите си.
3. За да следиш какви отзиви оставят хората.
4. За да се промотираш по модерен и интересен начин.
5. За да може магазинът ти да е „виден“ за повече.
6. Защото отнема малък ресурс време за поддръжка.
7. И защото смятам, че арт магазините и галерии (с ръчно правени български стоки) имат нужда от актуална поддръжка и реклама.

paradise

Какво да правим ако някой вече е създал мястото ни?
Никак не е приятно, защото нямаш достъп до профила на магазина си и не можеш да се възползваш от услугите на мобилната социална мрежа.
Трябва да си поискаш (claim) официално мястото. По този начин ставаш мениджър, а това ти дава възможност да редактираш информацията, да следиш статистиките, да комуникираш и възнаграждаваш клиенти.

marabu

Какво е задължително?
Кратко описание за твоя магазин
Точен адрес
Работно време
Контакти за връзка
Актуален сайт
Профили в социални мрежи, където мястото да бъде открито и следено. Има възможност за автоматична връзка с Faceboоk и Twitter.
Различни полезни детайли – начин на плащане, наличие на паркинг, wi-fi, etc.

muse

Foursquare вече има милиони фенове по света, а манията отдавна завладя и нашите земи. Затова колко по-скоро му обърнем внимание, толкова по-добре ще сме подготвени. Вашите клиенти и последователи са вече там, а вие къде сте?

Затова, апелирам към всички собственици на магазини, галерии и работилници – погрижете се за вашите места, създайте им профил и се грижете за него, следете активността на последователите си, вслушвайте се в техните отзиви и поощрявайте верните клиенти!

Фабриката

2 Comments

 1. 31.03.2014 / 10:04

  🙂 Това е много полезна информация… и изчерпателно са описани всички въпроси, които евентуално биха възникнали. Благодарим за споделеното.

  • Фабриката
   01.04.2014 / 10:15

   Благодаря за коментара, надявам се да съм подтикнала собствениците към действие 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *