BazArt.bg – интервю с Евгения

Важно: тази публикация е писана през 2012 г. Към днешна дата (2018 г.) платформата вече не функционира, както и steampunk.bg.

Продължавам интервютата със собственици на български онлайн платформи за продажба на ръчно правени стоки. След като се запознахме с Bazarino.com и Теодора е време да ти представя и следващия сайт.

Вероятно BazArt.bg ти е познат с организацията на базари за ръчно правени творения на различни арт локации,, както и по фестивали.
Те бяха и първите, които създадоха събитие само за творци, в което взех участие с кратка дискусия по всякакви онлайн творчески въпроси.

Bazart.bg - интервю с Евгения

Евгения и Любен Куцарови първоначално създават Организацията BazArt.bg през 2012 г. През октомври 2013 г. се появява и онлайн магазинът www.bazArt.bg. А към днешна дата държат и www.steampunk.bg – сайт за стиймпънк култура и събития.

Ето и интервюто с Евгения за Фабриката:

Представи ни Bazart.bg?

Здравейте, казвам се Евгения Куцарова и заедно със съпруга ми Любен Куцаров създадохме организацията BazArt.bg преди горе-долу 2 години, като предварителното ни проучване и бизнес плана, който създадохме преди да финализираме проекта BazArt.bg, ни отнеха около 6 месеца.

Сметнахме, че преди да стартираме трябва да сме наясно как точно да постигнем дългосрочно целите си, какви партньори са ни необходими, за да сме полезни за Handmade индустрията в България и разбира се, колко финанси са ни необходими, за да реализираме проекта (което е основно при планирането на стартиращ бизнес).

Марката BazArt.bg към днешна дата вече се развива в няколко направления:

  • Организираме самостоятелни “Базарти” в различни арт пространства в София
  • Партнираме на различни фестивали, като подготвяме Handmade частта им
  • Презентираме и подготвяме участието на различни творци в различни събития
  • BazArt.bg е онлайн магазин, който създадохме, за да може да обособим едно интернет пространство, в което автори, които много харесваме, да продават ръчно-изработените си стоки
  • BazArt-Sofia-Art Shops, е проект, който развиваме вече от около 8 месеца. Това са PR кампании, с които представяме различни арт пространства в столицата ни, арт магазини и отделни творци, като всеки материал е обособен според спецификата на информацията, която искаме да предадем

Bazart.bg - интервю с Евгения

За кого е предназначен?

Електронната платформа BazArt.bg е предназначена главно за творци, които изработват т.нар. ръчно-творчество,
по-популярно като Handmade.
Повечето от творците, с които работим не са завършили Националната Художествена Академия или Приложно училище, но смея да твърдя, че наистина всеки ден се изненадвам, как талантът е независим от образованието.

Ние работим с предварително подбрани творци, а също и с такива, които ни харесват в процеса на работа.
В електронния магазин bazArt.bg, на този етап, не се продават картини, керамика и икони.
Клиентът, както често се случва, поръчва няколко различни артикула от различни творци, които продават през нас и директно получава поръчката си, без да се налага да се обвързва с излишна комуникация.
В крайна сметка, това за нас е работеща структура, чрез която много доволни клиенти пазаруват вече редовно.

За наша голяма радост рекламната ни кампания и извън България вече дава своите резултати и имаме и клиенти, които купиха за себе си или за подарък, ръчно изработени български красоти.

Bazart.bg - интервю с Евгения

Откъде и как дойде идеята? До колко се повлия от Etsy?

За да се осъществи една идея, каквато беше платформата BazArt.bg направихме доста сериозни проучвания.
Електронният магазин е съчетание, като идеен формат, от няколко известни и не толкова известни, но много успешни магазини.
Това, към което се стремяхме и мисля, постигнахме е изключителната достъпност на клиента, лесно да поръчва и да получава поръчката си в срок.

Това, което отчетохме, като недостатък при някои съществуващи вече платформи, е че често самият сайт забива, качват се творения със снимки, които не отговарят на реалното изделие или качеството им е неприемливо.

Разбира се, най-голямата платформа ETSY ни мотивира да създадем също толкова функционален сайт и в страната ни, за което се изисква известно време, и което е най-важно, финансирането на такъв тип проекти не е никак малко. Все пак всеки един бизнес се започва, за да е печеливш за създателите си.

Bazart.bg - интервю с Евгения

С какво е по-различен от останалите подобни български сайтове?

BazArt.bg, на първо място е електронен магазин, а не сайт за обяви.

Това означава, че клиентът поръчва лесно и удобно, като е осигурена възможност да се заплаща чрез наложен платеж, кредитна карта и PayPal, което е възможност за клиентите ни извън България.

Всеки творец, който работи с нас се ползва и от отстъпките, които ние ползваме от куриерската услуга.
Чрез BazArt-Sofia-Art Shops се популяризираха прекрасни творци, арт пространства и магазини за Handmade изделия.
В сайта ни има и блог, в който публикуваме информация за голяма част от участията си.

Bazart.bg - интервю с Евгения

Какви възможности имат творците, които продават в BazArt.bg?

Творците, които продават чрез нас често участват и в наши различни проекти –  фестивали и организирани от нас събития.
Към днешна дата BazArt.bg вече е част от Zona Cultura и има офис във Фабрика за градско изкуство, което даде възможност на много творци да станат част от Zona Cultura Fest.

Предвид малкия пазар и средната покупателна възможност на българския клиент, какво мислиш за многото сайтове, които се създават с цел продажба на авторски стоки?

Има наистина много сайтове за авторски и не дотам авторски изделия в България.
За мое голямо учудване, има автори, които наистина смятат, че творенията им спадат в рубриката handmadе, а не в хоби индустрията или просто за забавление.

Bazart.bg - интервю с Евгения

Разговаряла съм с някои от колегите организатори на handmade изложения и те споделиха мнение, че дори има “творци”, участващи в “Базари” само заради “имиджа“.
(бел. Фабриката: Явно имиджът на творците на ръчно правени стоки рязко се е вдигнал последните години. И може ли да е иначе с толкова шум и внимание? 🙂 )

За да се създаде един работещ модел на бизнес и да наложиш една марка, не само в бранша с ръчно правени изделия, но и във всяка една индустрия, е важно да си запознат с няколко много важни стъпки за успешната продажба.
И разбира се, да съумееш да намериш и правилната комуникация с клиента си.

Bazart.bg - интервю с Евгения

Редно ли е да има толкова много, когато услугата е една и съща?

Аз съм маркетинг специалист повече от 12 години във фармацевтичната индустрия. Там има няколко десетки компании, които са направили иновации в производството на лекарства и такива, които се възползват от техните иновации, но също са толкова успешни и търсени.

Важното е да намериш правилните клиенти, да предизвикаш интереса им и да ПРОДАВАШ!

Bazart.bg - интервю с Евгения

Какво трябва да се случи, за да стане BazArt.bg по-успешен и разпознаваем?

Успешният сайт, независимо за какво точно е, започва да се развива след 2-3 годишен период (разбира се, ако не са вложени много финанси в реклама).

Рекламата е основен момент при популяризирането на даден вид стока, каквато е онлайн магазинът ни.
Но на първо място слагам мнението на клиента, тъй като той е най-важната брънка на успешните продажби. Много важно за нас е да запазим стила на сайта и начина си на работа.
Поради тази причина ние с изключително внимание и коректност обсъждаме с авторите си всеки един важен за тях въпрос.

От съществено значение е и информацията, която самите автори обявяват онлайн.
Не е  достатъчно авторите да поставят във Facebook страниците си само информация, че продават в BazArt.bg или че могат да бъдат намерени на друго място.

А основното е да се използва активно всеки канал за продажба, на който има вашите продукти.

Bazart.bg - интервю с Евгения

Какво се поръчва най-много?

До този момент имаме продажби на доста различни стоки.
Има неща, които на мен не ми харесват, а се търсят. Има и такива, които са ми любими, а не се продават.
Това разбира се е човешкият вкус, който много трудно се управлява и манипулира.

Как се справяш с конкуренцията?

Конкуренцията е нещо, което е много важно за пазарната икономика.
И смятам, че тя е много важна за всеки предприемач, за да могат да се раждат все по-добри идеи и да се създават успешни партньорства.
Не е необходимо да се справяш с някого или с нещо, а да се стремиш да си добър в това, което правиш.

Bazart.bg - интервю с Евгения

Каква се рекламираш– офлайн и/или онлайн?

Рекламирам различните ни проекти по различен начин. Имаме разбира се онлайн реклама, но за мен най-важната реклама е “от уста на уста”.
Това е основен принцип, който ме е ръководел в предишната ми работа и е една от най-работещите техники, стига разбира се да се знаеш, как да я използваш.

Благодаря на Жени, че сред хилядите задачи успя да намери време и да се включи съв своите отговори в кампанията на Фабриката.

Фабриката

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *