За Facebook страницата и ползата от нея за творците.

Или защо е от изключителна важност да създадеш собствена фен страница (НЕ личен профил!) за твоето хоби/творчество още СЕГА.

Няма да те занимавам с десетките статистики, които излизат ежеседмично за популярността и силата на Facebook като най-използвана и предпочитана социална мрежа от милиони хора, фирми и организации по света. Винаги можеш да провериш онлайн цифрите, които държат платформата все още на място №1. Или просто помисли ти колко време прекарваш в нея.

Facebook страницата ще е полезна за теб, ако:

 – твориш активно и имащ за цел по-широка аудитория, повече продажби, повече фенове и клиенти

 – притежаваш собствен магазин или галерия за ръчно правени стоки

 – организираш работилници, базари и събития

 – твориш само за хоби и основно обичаш да се хвалиш пред приятели, но нямаш нищо против повече хора да видят творенията ти

 – искаш да бъдеш забелязан и да получаваш чужди мнения и отзиви за работата си

– искаш да се появяваш при търсене в Google

– просто искаш да си там и много хора да знаят за теб.

В днешно време популярността се добива сравнително лесно. Трябва само да се добереш до интернет и евентуално да имаш някакъв план за действие.
Всеки бизнес (дори много големите), започва първо от собствен сайт, после от Facebook страница, блог, профили в други социални мрежи и т.н. по онлайн веригата.

В днешно време е странно, ако си автор, а още нямаш собствена страница  във Facebook, затова действай бързо.

Едно малко, но много важно уточнение – страницата е нещо различно от личен профил. Когато се регистрираш, влизаш в собствен профил. Той е за комуникация със семейство, приятели, близки, колеги. Страницата се създава допълнително и е закачена към личен профил.

ПЛЮСОВЕТЕ:

1. Най-вероятно вече имаш личен профил в социалната мрежа. Директно от него можеш да създадеш една или няколко страници. Т.е. лесно и удобно е.

2. Няма никаква нужда да регистрираш допълнителен акаунт (с нов email адрес). И за да провериш какво се случва с твоята страница или втори профил не е необходимо да се отписваш и вписваш постоянно.

3. Ти избираш дали в страницата да се вижда, че си й собственик (manager/admin) или не.

4. Фен страницата има възможност да се управлява от много админи.

5. Facebook страницата може да бъде добавена от всеки, без това да изисква сприятеляване, одобряване, пращане на рикуести.

6. Facebook страницата може да се следи лесно, дори от тези, които не са я харесали, защото тя е общодостъпна за всеки.

7. Можеш да сложиш ограничения на страницата си: географско – дали да се показва на потребители от всички страни; възрастово – дали да се показва на потребители под 18; има дори и цензура – да забраниш конкретни обидни думи или изрази.

8.  Ти избираш дали последователите могат да ти изпращат лично съобщение или да публикуват на стената на страницата (препоръчвам ги и двете).

9. Съобщенията от страницата са единствено и само в нея, не в личния ти профил.

10. Хората са по-склонни да Харесат страница, отколкото да добавят профил, било то и за творчество, тъй като това не изисква достъп до публикуваните им данни, статуси, снимки.

11. Facebook страницата може да се свърже със сайт, блог и от там да събира още фенове.

12. Едно от най-важните неща: в страницата имаш статистики, чрез които да следиш какво се случва.

13.  Можеш да организираш различни игри.

14. Facebook страниците се индексират при търсене в Google – в резултатите се появяват дискусии, бележки и самите страници.

15. Много важно: имаш ли страница, можеш да рекламираш!

16. Facebook страница може да хареса друга Facebook страница и да коментира и пише в нея.

17. Facebook страницата винаги може да бъде изтрита.

И последно, също много важно, Фабриката за творчество следи само и единствено страници, не и лични профили. 🙂

За тези, които представят и популяризират творчеството си само чрез личен профил, мога да кажа, че правят грешка.
Създаването на страница отнема не повече от 10 минути и никога не е късно да се направи такава.
Основна причина, поради коята творци не се отказват от профил, за да направят страница, са вече натрупаните там фенове. В страницата събирането на фенове е много по-лесно и бързо (този пост е от 2013 г., когато това все още беше лесно и Facebook не ни побъркваше с алгоритъма си). Но най-важното е, че е много по-професионално да комуникираш с клиенти през страница.

Тук искам да направя още едно уточнение. Много творци създават групи вместо страници. Групата е за хора с общи интереси и е по-скоро място за дискусии, където абсолютно всеки може да вземе думата и да говори.

И в заключение – направи си страница и се грижи добре за нея.

А ако вече имаш такава, препоръчвам да разгледаш и публикацията „Как да попълним правилно творческата си страница във Facebook“.

Фабриката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *