Как да запазиш творческия бизнес по време на пандемия?

За творци: съвети, с които да вдъхнеш динамика на малкия творчески бизнес, подходящи и за периода след извънредното положение.

Знам, че има едва 10 дни до края на извънредното положение, но вярвам, всички сме наясно, че коронавирусът и разпространението му няма да изчезнат просто така. Както и че повечето хора няма изведнъж да се засилят по ресторанти и магазини. Все още има нужда да се пазим и да бъдем внимателни.

Факт, е че бизнесите, които продължиха да оперират сравнителните активно са тези, които вече работеха добре онлайн. Както и тези, които бързо се адаптираха към новата действителност, и предложиха креативни алтернативни на услугите си. Пак онлайн.

Тук споделям няколко съвета, с които да раздвижиш ситуацията. Някои могат да ти се сторят доста бейзик, но си помисли колко от нашите автори видя да изпълняват поне един от тях? 


• Включи се LIVE •
Сигурно си забелязал, че почти не остана човек, който да не е направил live във Facebook или в Instagram по време на извънредното положение. Всъщност е страхотен ход! Във време, в което всички търсим различни начини за разнообразяване се появиха всякакви интервюта, работилници, консултации и какво ли още не.

Ако си срамежлив, можеш да ни пуснеш лайв по време на творческия си процес, ако го позволява, да ни покажеш нова или намалена колекция по този начин или да надникнем на мястото, където твориш. Ако ще избираш едно място, нека е Instagram (пристрастна съм).

• Започни (творчески) блог/влог •
Почти съм убедена, че от познатите ми автори, едва ли някой ще се захване именно с това, но не пречи да го дам като идея, нали? Един да се престраши си е успех!
Не искаме публикации-романи, не искаме влог всеки вторник и петък, просто искаме да видим живота през твоя поглед. Как протича ежедневието на един творец, с какви проблеми се справя, къде търси вдъхновние.

Още един стимул да ни направиш част от живота си: в България няма влогъри-творци, а блоговете се броят на пръсти. В същото време вече имаш събрана аудитория в социалните си канали и лесно би промотирал новото начинание.

• Направи си Facebook магазин •
Не мога да повярвам, че го пиша, но опитът показа, че се налага. Нямаш ли бюджет и време да разработиш бързо собствен сайт, помисли за друг вариант. Защото е необходимо да имаш някъде каталог на предлагани и актуални продукти, които клиентите да разгледат. Със снимка, описание, цена - това е всичко, което искаме.

Колкото и да обичаме да си пишем с творците, понякога като клиенти, които пазаруват редовно онлайн, си имаме очаквания, които е редно да бъдат покрити.
Вместо да си разменяме по 16 съобщения всеки път и да се ровим из постове и снимки, за да покажем какво точно искаме, можем просто да кликнем на Shop и да намерим инфото, което ни трябва, без да губим нашето и твоето време.

Като нищо да получиш и поръчка от хора, които досега са се спирали, защото процесът им се е струвал тромав или просто ги е било срам, че ще трябва да откажат, ако нещо се окаже прекалено скъпо за тях.

• Направи си собствен сайт (моля) •
Наличието на сайт е винаги добър вариант и още един начин да се индексираш на предни позиции в Google. Като творец, знам, че нямаш време да си навсякъде и е постижение, ако успяваш да балансираш активно присъствие в две платформи. Редно е обаче да имаш собствено място онлайн, в което да не се бориш за внимание с чужди публикации и реклами. А когато някой се нуждае от пълна информация за теб и твоята работа, нека я получи, без да се разсейва от гифове и снимки на авокадо-тост. Тук можеш да разгледаш сайтове на хора от бранша.

Започни с резюме и контакти. После надграждай смело: магазин, блог, галерии, каквото си пожелаеш. 

• Определи лоялните си клиенти •
Със сигурност знаеш, кои са те. Хората с минимум 2 поръчки от теб, тези, които винаги следят какво правиш и реагират положително на творенията ти. Ако си късметлия, сигурно сред тях има и такива, които редовно коментират под публикациите и така се грижат и за добрия Engagement Rate на профила ти. Определи тези хора и ги събери: в група, в нюзлетър, дори в чат, ако искаш. И им благодари подобаващо.

Последното да се разбира като специални оферти, бонус подаръци, предлагане на нови модели първо на тях, частни live видеа и въобще екстри, които да ги накарат да се чувстват специални. Работи, стига да не го превърнеш в спам.

• Партнирай си с друг творец или бизнес •
Обща колекция или допълващи продукти/услуги към твоето творчество. Такъв тип партньорства достигат по-лесно до голяма аудитория и дават добър пример за взаимна подкрепа. Да не говорим колко готини неща могат да се измислят.

От такъв тип оферти потребителите са се научили да се възползват веднага, защото знаят, че са ексклузивни и обикновено се случват само сега.


2 неща за финал:

Не спирай да поддържаш активна връзка с последователите си онлайн. Нека има дискусии, обмяна на опит и мнения. Така се изграждат връзки и доверие. Това ще ти се отблагодари след време, стига да намираш редовно време за тези неща СЕГА.

Ако бизнесът ти е възпрепятстван да функционира в сегашното положение - ПРОМЕНИ НЕЩО. Така че да продължиш да работиш. Някак. Има примери: ресторанти, които работят, само за да доставят храна; специални кутии с продукти-изненади; безплатни доставки с бонус екстри; бърза направа на онлайн магазин; разпродажби и всякакви колаборации.

За финал ти пожелавам да си здрав и да имаш мотивация да продължиш да движиш активно своя малък бизнес.

Фабриката