12 Comments

 1. Maggie
  04.07.2013 / 07:38

  Статията е много полезна и интересна 🙂 Абсолютно съм съгласна с всяка една точка, освен последната.

  Поне аз, когато организирам игри, целя по-скоро да привлека вниманието на колкото може повече хора. В никакъв случай не мисля, че всички, които ще харесат страницата са потенциални клиенти. Действително има такива, които харесват само заради играта, share-ват по 20 пъти през 5 дни и после забравят за всичко или направо unlike-ват, ако не спечелят.

  Но пък има и такива, които, видели случайно share-натата снимка на стената на приятел, харесват страницата, разглеждат я и си купуват нещо.
  Опитът, който имам досега с тези игри, със сигурност показва едно нещо – всеки път, когато организирам подобно нещо, правя много повече продажби на седмица, отколкото, ако няма игра.

  Пробвала съм и facebook реклами, участие в giveaway-a на други страници и т.н., но факт е (поне при мен), че игрите дават най-голям резултат. Действително са „дразнител“ и е много тъпо (съжалявам за израза) като взелеш в профила на някой да видиш само и единствено 53264637 игри с текст „сподели и спечели“, но докато дават резултат… ще ги организирам 🙂

  И още веднъж – страхотна статия. Другите неща, които пишеш също много ми харесват и ги следя редовно 🙂

 2. Fabrikata
  05.07.2013 / 16:53

  Благодаря, Маги! Да, тези игри наистина действат, но това не променя факта, че ФБ не ги толерира. Трябва да внимавате какво правите, за да не останете без страница. Разбирам, че помагат много за намиране на нови фенове, но абсолютно съм против това да се правят всяка седмица. И наградите се обезценяват и тръпката се губи. Да не говорим, че може да сте много по-креативни как да си намерите нови фенове, ако нямате възможност да използвате „сподели и спечели“.
  Също така познавам творци и техните страници, които нито веднъж не са организирали подобна игра и въпреки това се развиват доста добре.
  И все пак – всичко е въпрос на избор. 🙂

 3. Maggie
  09.07.2013 / 03:28

  О, не, разбира се, че не всяка седмица. Това си е чист спам вече. Всяко нещо с мярка! 🙂

  Може би не е лоша идея да напишеш някоя статия и за различните начини за промотиране на страничката. Предполагам ще е интересно да се види кой начин е най-предпочитан или дава най-добри резултати според другите творци. Или пък, поне ще се получи добра дискусия 🙂

 4. 17.07.2013 / 09:15

  Дано повече администратори на фен страници прочетат статията Ви!
  Има защо…

 5. casa uniqum art
  06.08.2013 / 13:52

  Много полезна статия, благодарим!

 6. 10.06.2014 / 18:15

  Здравей Фабричке прекрасна 🙂 Бих се радвала на разрешение да споделя някои от твоите полезни статии в моя блог, а още повече бих се радвала на едно гостуване, ако ти е интересно:
  http://kartishok.blogspot.com/

  • Фабриката
   11.06.2014 / 14:34

   Чувствай се свободна да споделяш с линк към публикациите тук.
   За гостуването, много ще се радвам. Напиши ми едно съобщение във Facebook! 🙂

 7. Благодаря! Статията е чудесна!

  Макар и противоречиво мнението за лайкването на собствените постове има своето място в нея. Аз лично обаче лайквам постовете си и го правя, за да вляза в потока на новините. Наблюдението ми е, че когато не го правя, постовете ми се виждат единствено от най-верните ми фенове, които вероятно са се абонирали за страницата. Ами с една дума – аз така или иначе си харесвам постовете :), а ако това не създава добро впечатление, всеки е в правото си да постъпва, както му харесва, стига да не пречи на другите.

  Към лошите практики аз лично бих допълнила няколко, които ще обобщя с едно име „АГРЕСИВНИ“. Е разбира се, агресивният маркетинг съществува много преди фейсбук и си е завоювал своето място, но аз лично не го адмирирам, особено, когато става дума за творчество и неговите продукти.
  Първата е предлагането на приятелство с цел мигновена покана за харесване на личната страница. Никога не лайквам подобни страници!
  Другата подобна недопустима практика е „аз на тебе, ти на мене“ – т.е. праща се съобщение от типа „харесай моята страница, за да харесам твоята“ !
  Най-неприятната от всички за мен е поканата за харесване в лично съобщение, което определям като нахалство!

  Поздрави и успех!

  • Фабриката
   Автор
   30.06.2015 / 08:44

   Светлана, благодаря, че се включи с коментар 🙂
   Харесване на статуси от страницата чрез личен профил е това, което се препоръчва, защото е видно за приятелите и се показва в нюзфиида.
   Аз лично все още не одобрявам страница сама да си харесва публикации – не виждам смисъл и е прекалено очевидно какво се цели.

 8. 13.03.2017 / 06:11

  Страхотна статия, прочетох си я с кафето сутринта! Аз лично си лайквам страницата наистина с личния си профил но гледам обикновено да не съм първа, тогава мисля има ефект повече! Искам да споделя и една лоша практика! Аз се занимавам с МЛМ усешно но реших и да влезна в индустрията с хранителни добавки като си мислех, че и там ще съм успешна но УВИ провал до тук! Още в началото реших да си направя успешна страница, като мислех, че ще имам БУМ но отново УВИ, никакъв резултат освен хилядите лайкове и то защото платих за реклама! Така, че не предизвикаме ли интерес лично с пари не става! Аз лично разчитам на дигиталните маркетингови продукти, които между другото продавам и ползвам и то на невероятни цени!
  И още нещо много важно, последно време се котират много видеата! Аз от скоро развивам ютуб канала си и последния ми проект еаудио книгата на Робърт Кийосаки ,,Богат татко, беден татко,, която направих и която всеки уважаващ себе си човек трябва да прочете а в случая да слуша! Ако ми позволите ще я дам тук!
  https://is.gd/XoccMS

  Успех, дами!

  • Фабриката
   Автор
   17.11.2017 / 13:30

   Благодаря, Юлия!
   Публикацията е от 2013 година, но все още някои неща са актуални. И благодаря за споделения опит 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *