Цветно себеизразяване: книги за оцветяване за възрастни

Дойде и моят ред да ви разкажа за една от най-популярните тенденции за 2015 година: книгите за оцветяване за възрастни и по-специално изданията на Джохана Басфорд.

Книги за оцветяване за възрастни

Десетки страници с флорални пейзажи, фантастични животни, красиви градини, витражи, мандали, средновековни фрески и замъци превземат умовете на големите, които с охота отделят от свободното си време за дейности присъщи на децата.

Макар книгите за оцветяване за възрастни да са на пазара още от 2012 г., истинската мания настъпва с вълшебните илюстрации на Джохана Басфорд и книгата ѝ „Тайната градина“ (The Secret Garden), издадена през 2013 г. От няколко месеца книгите на талантливата шотландка се предлагат и на българския пазар: красиви издания със запленяващи илюстрации. Резултатът не закъсня.

Книги за оцветяване на Джохана Басфорд

Манията се разрази със страшна сила и в нашата страна, стигна и сега ежедневно отделям време през последните два месеца, за да…. оцветявам! 🙂

Знаете ли, че:

 • в момента (юни 2015 г.) в Amazon най-продаваната книга е за оцветяване и това е „Тайната градина“.
 • в Китай са продадени над 3 млн. копия от „Тайната градина“.
 • в момента във Франция книгите за оцветяване са задминали по продажба кулинарните книги.
 • издателства в световен мащаб определят популярността на книгите за оцветяване като феномен, какъвто не са виждали през последните години.

Омагьосаната гора: книга за оцветяване Книги за оцветяване за възрастни: Омагьосаната гора

През последните месеци, благодарение на издателство „Софтпрес“, се подложих по собствена воля на проучване, за да открия къде се крие силата на тези книги.
Предупреждавам, за да си знаете: пристрастяването е силно и към момента необратимо. По време на последните 60 дни рядко присъстваше ден, в който да не отделя поне 10 минути за оцветяване. Имаше дори случаи, в които сутрин, точно преди да тръгна за работа, отделях по няколко минути за това.

Разгледайте част от разкошните рисунки на „Омагьосаната гора“ във видеото ми тук:

Ново хоби
Положителните емоции, които предизвикат красивите книги са първото, с което ще се сблъскате. В продължение на цяла седмица ги носих почти навсякъде с мен, показвах ги на всички или просто ги разглеждах, зашеметена от флоралните елементи. Без да посмея да оцветя и едно листенце. Започнах да обикалям книжарници, да чета мнения онлайн за най-добрите техники за оцветяване. Дори гледах видеа по темата. Разглеждах различни видове тънкописци, маркери, рол, гел химикали, моливи и какво ли още не.
Пробвах, избирах, купувах. Вече имах ново занимание, за което да се грижа!

Книги за оцветяване за възрастни Книги за оцветяване за възрастни

Време само за теб
Оцветяването изисква свободно време, отдаденост. Време, в което да останеш насаме със себе си, с мислите си и с красивите картини и цветове. Тук е разковничето! Много от нас все още не са се научили как да релаксират качествено и бъркат стоенето с часове пред компютъра или телевизора като начин за отдих.
Най-ценното за мен време е това, в което мога да „заглуша“ всички странични дразнители. За да чуя себе си. Няма да ви излъжа, ако кажа, че доста интересени идеи ми хрумнаха и много планове за Фабриката, за мен, за работата, за ежедневието и живота се родиха, докато оцветявах.

Книги за оцветяване за възрастниКниги за оцветяване за възрастни

Цветно себеизразяване
Какво по-приятно да забъркаш любимите си цветове във френетичен микс?
Моментът, в който изразяваш себе си и твоето виждане за света чрез цветове и форми. Време, в което изпълваш страници с нюанси по твоите собствени правила.
Така де, кой е казал, че тревата задължително трябва да е зелена, а бухалите не могат да бъдат лилави? Всяко решение за избор на цвят е правилно!

Книги за оцветяване за възрастниКниги за оцветяване за възрастни

Анти-стрес
Само по себе си оцветяването е положителна активност. А и го правим, защото сме избрали да го правим и защото ни харесва, не защото някой ни кара. Заради това и заради ефекта да виждаме любими и предпочитани цветове, то действа успокояващо и повдига настроението.
Следващият път, когато някой ви изнерви до безкрай, грабвайте тънкописците.. 😀

Книги за оцветяване за възрастниКниги за оцветяване за възрастни

Арт терапия или приятен начин да цветно-изразиш себе?
Много учени оспорват оцветяването като арт терапия, но дори и така, то си остава изключително приятно занимание, по което бързо се запалваш. Имаш ново хоби, нова тема, която да обсъждаш с приятелите си. В съчетание с гореизброените плюсове аз лично не бих се притеснявала дали науката ще го обяви официално за терапия или не.

Книги за оцветяване за възрастниКниги за оцветяване за възрастни

Защо книгите за оцветяване са във Фабриката?
Още преди да ги притежавам видях в тях възможност за креативно себеизразяване и чудесен творчески начин за запълване на свободното време. Тези книги ни предизвикат да развихрим възприятията си. Изглежда лесно, ще кажете. Така е, но аз лично започнах да обръщам повече внимание на цветовите съчетания. Започнах да търся смели и нетрадиционни комбинации, които да ми допадат. Дори цветове, които никога не са ми били слабост вече са част от арсенала ми, просто защото се осмелих да работя с тях. Макар в момента да използвам само тънкописци и гел химикали, разбрах, че има десетки различни техники за оцветяване, с които тепърва ще се запозная.

И не на последно място: всеки обичащ творческите проекти и арт заниманията, няма начин как да не хареса тези книги. С колкото по-креативни занимания запълваме деня си, толкова повече вдъхновение и идеи ще се раждат!

Книги за оцветяване за възрастни

Имам и едно желание: предизвиквам десетките страхотни родни илюстратори и художници, които си имаме да създадат български книга за оцветяване!

Книги за оцветяване за възрастни

Връщам се към тази публикация почти 7 години по-късно (2022-а г. е): не съм успяла да оцветя напълно нито една от двете книги! През годините имаше месеци, в които забравях за тях, последвани от периоди, в които често хващах тънкописците. „Тайната градина“е книгата, която оцветявам основно и като нищо ще ми стигне и за следващите 3-4 години. Ако случайно някой от вас е успял да оцвети цялата книга, ще се радвам да се похвали в коментар тук.

• „Тайната градина“ и „Омагьосаната гора“ на Джохана Басфорд може да закупите от всяка добре заредена книжарница или да поръчате онлайн от сайта на издателство „Софтпрес“.
• П.П. Всички оцветени рисунки са мое дело.

Фабриката

 

7 Comments

  • Фабриката
   Автор
   29.09.2015 / 18:36

   О, звучи интересно – мотиви от чипровски килими! Благодаря ти за информацията 🙂

 1. Зорита
  09.11.2015 / 13:03

  Здравейте , бих искала да споделите мнение с какво е най-добре да се оцветява – моливи , фулмастри , рол он или нещо друго ? Смятам да поръчам „Тайната градина “ за себе си и за приятелка и бих искала заедно с книгата да и подаря и „инструментите “ за работа , тъй като е мама на бебета близнаци и едва ли ще има време да обикаля и да търси . Предварително благодаря за отговора

  • Фабриката
   Автор
   09.11.2015 / 18:57

   Здравей, Зорита! Честно казано, всеки си има собствени предпочитания и няма по-хубав или лош метод. Аз съм привърженик на наситените, ярки цветове, затова използва тънкописци, гел химикали и ролери. С моливите обаче стават чудеса – преливания на цветове, например. А някои съчетават и моливи и тънкописци, дори и химали. Купете ѝ два малки комплекта тънкописци и моливи, а тя сама ще избере нейния любим подход. 🙂

 2. 20.12.2016 / 08:50

  Книгите на Басфорд са си класика, макар понякога да ми идват прекалено пипкави.

  Ето едно ревю и на новата коледна книга за оцветяване „Обичам коледните цветове“ на издателство „Миранда“: http://www.indiebeaver.com/obicham-kolednite-cvetove-kniga/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *