Кради като артист – ревю на книга

Откъде черпите идеите си?
Честният артист отговаря: „Крада ги“.

Знаеш, че много обичам да събирам книги за творчество, идеи и креативност, затова не е чудно, че щом видях заглавието на тази, веднага я взех за колекцията си.

Кради като артист. 10 неща, които никой не ти е казвал за креативносттана Остин Клиън първоначално ми се стори като онези книги, идеални за бърз подарък – малка по формат, с красиво оформление, с хубави цитати и не с кой знае каква стойност. Истината обаче е, че книгата ми допадна и ще си я запазя.

Кради като артист“ представлява мини ръководство, в което са разгледани 10 принципа, които да помогнат не само на творческите личности да се развихрят на макс, но са от полза и за обикновения човек, който има нужда от малко повече креативност в живота си. Чете се на един дъх, а самите принципи са обяснени просто и логично. С някои от тях сме добре запознати, но истината е, че ги забравяме и благодарение на такива четива се мотивираме отново.

Основната тема, засегната в „Кради като артист“ е любима на много автори (и такава, от която обикновено се плашат): копирането и плагиатството.

За да ви стане ясно каква е идеята, ще цитирам следния откъс от книгата:

 ..когато хората наричат нещо оригинално, девет от десет пъти не знаят кои са препратките или първоизточникът му.

Добрият артист разбира, че нищо не се появява ей така. Всяка творческа работа е надграждане над вече съществуващото. Нищо не е напълно оригинално.

Да, вече нищо не е оригинално, но това, което е важно да знаем и да си напомняме е, че все още можем и имаме силата да
направим дадено нещо а в т е н т и ч н о.


Ето и част от принципите, разгледани в книгата, които ми допадат особено много:

 • Не чакай да разбереш кой си, за да започнеш
  само чрез действие човек открива себе си и призванието си
 • Използвай ръцете си
  как да разделяме живота си на дигитален и аналагов с цел по-добър творчески процес
 • Страничните проекти и хобита са важни
  как се практикува продуктивно отлагане и как страничните проекти ни издигат
 • Креативността е изваждане
  избери от какво да се откажеш, за да се фокусираш върху наистина важното

И така, вдъхновение и добри идеи дебнат отвскяде. Ние просто трябва да се пресегнем и да вземем това, което ни хареса, за да го моделираме после в наш стил и да създадем собственото си автентично творение.

Не се тревожи за обединяването на отделните части. Това, което унифицира работата ти, е фактът, че я вършиш точно ти.

И да, книгата е изключителна подходяща и за подарък: за тези, които все още не знаят как да оформят и канализират творчеството си, но както ви споменах и по-горе е чудесно, лежерно четиво, заради интересното си оформление и добре обобщеното си съдържание. А и не се знае – може някъде из страниците да откриеш точните за теб думи, които да те мотивират.

Кради като артист е на издателство AMG Publishing и може да бъде намерена онлайн и във всяка по-голяма книжарница. Освен всичко има и продължение Покажи своето творчество“, което съм сложила в списъка ми с бъдещи четива.

Ако си чел книгата, напиши ми коментар тук дали би я препоръчал.

Фабриката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *