Лавандулови пътешествия: съвети и хаштагове

Всяка година си правя лавандулово приключение из цъфналите ароматни полета. Да, юнските снимки сред лавандула са много популярни, но аз приемам мисията като „да нагледам нивите на баба“. Защото баба я разбира много лавандулата, та от нея и аз знам някои неща. Така тези приключения са нещо като част от семейната традиция.

Обикновено с наближаването на жътвата приятели започват да ме питат ще има ли пак снимки или търсят информация за интересни лавандулови маршрути. Случвало се е да ме питат и за конректни локации, но тъй като хубавите поля са вътрешни, скрити от главния път, и на селото на баба, по разбираеми причини обикновено не споделям местонахождението им.
Това обаче не е никаква пречка за твоята разходка, ако си решил да си направиш такава, защото по главните пътища (Подбалкански, магистрала „Тракия“ към морето, пътищата около Пазарджик) ще намериш огромно количество от лилавите масиви.

Ето и малко полезна информация:

 • Снимките на лавандула е добре да се правят, когато тя е напълно цъфнала. Това обикновено се случва в края на юни или началото на юли месец.
 • За да покажеш пълната красота на лавандуловия масив, води се по редовете и снимай точно тях. Баба много се гордее, когато на снимката има ясно виждащи се, непрекъсващи и отличими редове с насаждения. Това означава, че всичко по полето е точно 😀
 • Лавандулата е храстовидно растение. Клекни на или под нейното ниво за още по-впечатляващи кадри.
 • Срещуположният цвят на лилавото е жълтото. Ето защо, ако си облечен в жълто или носиш жълт аксесоар, се получава толкова приятен контраст.
 • Най-ароматно е, когато няколко дни не е валяло и температурата е висока. Тогава маслото се е качило в цветовете и те ухаят разкошно.
 • Не забравяй, че по принцип е забранено да се бере. По тази причина не злоупотребявай с големината на букетчета.
 • Надявам се, че не е необходимо, но все пак споделям: ако искаш корени лавандула, потърси на пазара или попитай в местните села. Не ги изтръгвай. Вероятността да се захванат у дома е малка и в същото време унищожаш насажденията.
 • Дори и да нямаш алергия, ако планирш по-дълъг престой за снимки, разходки или пикник, моят съвет е да си вземеш задължително някакво противоалергично лекарство. И внимавай с пчелите!

Сега ще те върна назад във времето с малко кадри от моите лавандулови пътешествия. Така се случи, че с мен винаги бяха и любимите ми индустриални бижута на Поли (Pollyline Studio). И това също стана традиция (за разлика от цвета на косата ми). Миналата година към аксесоарите носих и текстилен лилав облак с капки дъжд, чийто автор, за съжаление, така и не разбрах кой е.

~ Лавандулово пътешествие 2016 ~

~ Лавандулово пътешествие 2017 ~

Това беше един един много с п е ц и а л е н уикенд за мен, прекаран в невероятната творческа компания на Вера Гоцева и нейните #Lomoveraclasses.
Отдавна исках да си подаря преживяване, включващо пътешествия из не толкова познати, но възхитително красиви кътчета на България и уроци по мобилна фотография. Обаче като наближи жътвата на лавандулата, реших направо да питам Вера дали пък не иска да направи такъв фотоуикенд. Оказа се, че иска.

Останалото накратко може да се опише като най-горещият уикенд през лято 2017, в който група момичета подскачат за снимки на 41+ градуса, топят им се подметките на кецовете по асфалта, обикалят непознати села с имена като от приказките и разбира се, не пропускат лавандулово поле по пътя, в което развяват шарени шалове. И пак подскачат! И ходихме на гости и на баба. Такива фотоуикенди са истински подарък. <3 Г о р е щ о ви ги препоръчвам! Ако ти е интересно, може да ми пишеш, за да ти разкажа повече.


Сега стискам палци и тазгодишното лавандулово пътешествие да се осъществи и вече премятам на ум кои рокли, бижута и шапки да си взема.

Ще се радвам да видя и повече творения и творци сред лилавите полета, така че тези дни редовно следя Instagram за лилави кадри.


Лавандулови хаштагове в Instagram:

 • Хаштагът #лавандула си е изцяло български, макар да излизат и някои руски снимки, с които се опитват да таргетират. Той има скромните 570 резултата към юни 2018 г., но ежедневно наблюдавам нови снимки, маркирани с него.
 • #лавандуловитворения е за всичко, вдъхновено от лавандулата, нейния сезон и цвят. Идеалният хаштаг да откриваме бързо творения на местни творци.
 • Друга интересна тенденция е хаштагът #BulgarianLavender, който започва да се употребява доста често за подобни фотосесии. А и така си промотираме хубавата страна. Така че ползвай смело, ако съвпада със стратегията ти.
 • Ако таргет са ти хора от България и българи, ползвай български хаштагове като: #лавандуловиполета, #лавандулововреме и смело мисли релевантни такива, че е срамота да си нямаме!
 • На мен ми се иска да мога да откривам от раз козметика, в която основна съставка е лавандулата, тъй като използвам много често такава, и затова в Instagram наскоро предложих и #лавандуловакозметика
 • От английските хаштагове най-популярни са: #lavender (>3 млн. резултата), #lavenderfields (>74K), #lavenderlove (>27K)

Пожелавам ти вдъхновяваща разходка из лилавите поля! И да знаеш, че ще ме усмихнеш много, ако ми покажеш някоя снимка.

Фабриката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *