Най-популярни блог публикациции от 2018

Как ще знаем от какво ниво стартираме новата година и какви цели да си поставим, ако не прегледаме докъде сме стигнали?

Направих голяма пауза в писането тук през 2016 и 2017 година. Ако си мислиш, че съм си почивала, грешиш – постоянно мрънках колко ми липсва блога и се вайках откъде и как да започна отново. Всички знаем, че началата са най-трудни, затова ако сте захванали нещо, просто не спирайте. Никога! Един ден много решително и заплашително към себе си отворих един празен word документ и просто започнах отново.

За съжаление навсякъде наблюдавам спадане на популярността на четене и следене на традиционните блогове в писмената им форма. Ако греша, поправи ме! Четенето на блогове е изместено от много по-атрактивното, бързо и лесно за възприемане съдържание на влоговете, Instagram и съответното Story-та там. Тук се признавам и аз за виновина!

Независимо от всичко обаче ще продължа да пиша в блога по няколко причини:

 • писмената форма на изразяване ми е любима и я ценя повече от всички останали
 • гледам на блога като един вид дневник на цялото това приключение из родната творческа сцена
 • аз лично възприемам една текстова публикация за по-сериозна и дневно чета много повече статии и блогове, докато обикновено гледам влогове или слушам подкасти за развлечение, като фон на нещо, което правя, или само когато имам време за това
  (тук искам да уточня, че имам доста любими влогъри, от които съм научила много неща и ги възприемам за много атрактивни и креативни)
 • за да пишеш блог ти е необходима концентрация, време, препрочитания, понякога предварителни проучвания и всичко това много ме привлича
 • писането ме мотивира и най-вече дисциплинира
  (наистина е много трудно да отделяш редовно време, в което да седнеш на тишина, да събереш всичките си мисли и идеи и да ги изложиш в добре подредени и структурирани изречения)

В първия ден от 2019 година ви споделям и базовите блог статистиките на Фабриката за 2018 – цели 21 публикации, почти 24 000 читатели, които са разгледали над 37 000 страници тук.

Вижте кои са най-четените от вас 6 публикации в блога на Фабриката, написани през 2018:

 1. Авторски календари на български илюстратори
 2. Катания: пътеводител за магазини за ръчно правени и арт стоки
 3. Зимни и коледни хаштагове в Instagram
 4. Първо обучение #InstagramЗаТворци
 5. Бягащата с вълци: за творчеството и живия шоколад
 6. Лавандулови пътешествия

Благодаря ти, че си мой читател и си тук. Както и на всички последователи и случайно преминаващи през Фабриката!

❤ Много ще се радвам и МНОГО ЩЕ МИ ПОМОГНЕШ, ако ми оставиш коментар дали редовно посещаваш и четеш блогове или статии на какви теми бихте искали да виждате повече тук.

На всички желая много творческа и усмихната 2019 и нека имаме все по-добро и качествено съдържание онлайн!

Фабриката

2 Comments

 1. Станислава
  05.01.2019 / 03:46

  Редовно посещавам и дори преглеждам разни стари постове. На мен специално, би ми бил интересен пост колко и кои автори в сайтовете си имат добре разработен блог и доколко всъщност се котира не само търговският елемент, а и историята зад него (дори и блогът да е на различна тематика). 🙂

  • Фабриката
   Автор
   06.01.2019 / 10:04

   Благодаря ти, Станислава, че си редовна в блога ми! Това ме прави много щастлива и ме мотивира да намирам време за още писане 🙂
   Що се отнася до творци, които имат собствени блогове – темата и за мен е много любопитна и отдавна си водя бележки къде какво има. За съжаление няма чак толкова много автори, които да имат време или желание да развиват творчески или какъвто и да е блог. Със сигурност обаче ще публикувам наличнта информация, която съм събрала за настоящите активно.

   Поздрави,
   Фабриката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *