За комуникацията онлайн

Кратка информация:
Онлайн комуникация: това е четене, писане и комуникиране посредством мобилни и компютърни устройства в средата на Интернет.
Днес, работата, общуването с близки, приятели и семейство, развлеченията са „пренесени“ онлайн и е редно да се замислим колко добре познаваме правилата?

Комуникираме ли правилно онлайн?

Много хора приемат интернет пространството като място за свободно време, но истината е, че съвременният бизнес отдавна е неотделима част от него. Всяка фирма, сдружение или организация разполага със собствен сайт, няколко профила в социални мрежи, няколко мейл адреса и ежедневно ръководи дейността си онлайн.

Защо пиша тази статия?

Защото не ми се струва нормално при комуникация със служител на фирма, институция или човек, който предлага услуги  или продава нещо (т.е. е в бизнеса, или поне му се иска) да ти отговарят все едно чатите.
Не ми се струва сериозно и приемливо да получавам отговори без обръщение, със съкращения, липса на главни букви или употребата само на такива, и най-важното – липса на базова граматика.

Комуникацията онлайн

Независимо дали си творец на свободна практика, имаш фирма, магазин, галерия или просто поддържаш (собствен) бизнес или си част от него, тези правила важат за всички.
Ти си лицето, ти изграждаш имиджа, ти стоиш зад думите. А думите имат силата да привличат и отблъскват, затова трябва да се използват внимателно.

След като си се впечатлявал от майсторство на автори и творци и си пожелал да притежаваш техен продукт, нормално ли е да получиш следния отговор: „дай си адреса къде да ти пратя обеците“ или „ок, нп, кажи кое.“

Изглежда грозно.

Затова ще си позволя да напиша НЕПИСАНИТЕ правила.
Всеки е свободен да не се съгласи. Аз съм свободна да си изграждам мнение за фирми и личности, според начина, по който комуникират  с мен. Офлайн и онлайн.

E-mail–ът:
Основният канал за бизнес комуникация с клиенти, партньори други организации. Всяка фирма, сдружение или лице има електронна поща. И адресът на тази поща е редно да е лесно откриваем и достъпен.
В реалния живот ще се обърнете по един начин към приятели или познати и по съвсем друг към институции и фирми. Защо онлайн да е по-различно?

Правилата са прости – поздрав, учтива форма (поне в първото писмо или докато се разберете да си говорите на „ти“), кратко излагане на проблем, запитване и пожелание за хубав ден. Не забравяме да оставим контакти в зависимост от важността на съобщението.

Най-добрият начин за комуникация онлайн си остава мейлът, не го подценявайте, макар всички да сме във Facebook 24/7. Отговаряйте, когато получите писмо. Всички сме заети, нямаме време да четем и получаваме хиляди спамове. Но ако някой си е направил труда да ви пише, върнете услугата и му отговорете.

Комуникация в социални платформи:
Тук, разбира се, всичко е не толкова формално, по-свободно, по-приятелски, но това не означава да не поздравите и да не отговаряте. Много малки бизнеси разчитат основно на комуникация във Facebook. Десетки са творците, които развиват творчеството си именно в такива платформи. Уважавайте този, който е отделил време да пише и пита. Отнема не повече от 1 минута да отговориш коректно. Ако трябва го направи 2 пъти, вместо да те обвинят, че нещо не е видяно, защото нямало нотификация.

Изглед на текста (моля ви, обърнете внимание на това):
Време е да се научим кога слагаме разстояние (space, шпация) докато пишем.
Нищо кой знае колко трудно – следваме правилата като при писане на хартия. Там няма да оставите празно пространство преди да поставите точка или запетайка, нали?
И не забравяйте след точката има разстояние и чак тогава започваме ново изречение. 🙂

Отделям специално време, защото бих искала, когато ме канят на някое събитие, когато получавам бюлетин, когато чета блогове, да виждам добре оформени текстове. Останалото е въпрос на талант и творческо мислене.

Малко уточнение: на всеки се случва да сгреши, да обърка букви или да допусне някоя правописна грешка. Тук не говоря за това, говоря за малките правила, които е редно да познаваме и спазваме според вида комуникация – с непознат, с приятел, с организация, с клиент. И бих се радвала неудържимо, ако най-накрая се научим къде се слагат тези разстояния.

Благодаря на всички, които прочетоха тази статия до край.
Благодаря и на всички, които всеки път преди да напишат нещо онлайн – реклама, новина, статус, съобщение или покана, отделят време, за да проверят какво са написали.

п.с. На снимката виждате новата ми любима играчка – ръчно правен заек от RArt-Unikat.

Фабриката

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *