Ръчно правени коледни играчки от български автори – къде да ги намерим?


Почти десетилетие стана, откакто започнах да се интересувам (леко фанатично) от авторски продукти и съзнателно да избирам и купувам такива като алтернатива пред масовия внос. Знам, че за много хора идеята е все още мъглява и/или трудна за изпълнение, поради липсва на достатъчно информация и достъпност на тези изделия.  И да, все още се купуват огромни количества пластмасови гирлянди и украшения, създадени на изток, вместо да се потърси автентична изработка, създадена от местен автор. Но също така виждам как много от вас все повече обръщат внимание на това за какво и на кого дават парите си. Търсят качество, история, отличителност. И това е чудесно, защото процесът е в ход.


Откъде да купите ръчно правени коледни играчки за елха?
Тук за ваше улеснение съм събрала няколко препоръки къде да търсите хендмейд играчки за елха. Накрая има и кратък списък с творци, чиито коледни украшения препоръчвам. Не забравяйте да разгледате и профила ми в Instagram, където най-редовно ви споделям подобна информация.

Офлайн:
• Потърсете и разгледайте магазини и галерии около вас, които предлагат авторски продукти. Ако сте от София, препоръчвам ви местата, които традиционно предлагат голям избор коледни играчки и декорации и лично посещавам винаги: галерия Лале, галерия ИА, Zelena Gallery, Галерия Нина, Мagazinche.com, керамичнo студио Pileto. В Пловдив – проверете в Магазин 123 и Ръкоделницата.

• Посетете някой от многобройните базари и изложения, които се организират всеки декември, за български автори. Голяма част от творците правят и коледни играчки и декорации. Каквото и да си говорим, няма по-хубаво от това да видиш нещата на живо. Истински бонус е, че можеш да поговориш и с човека, който ги е направил. Всяка година имам статия за декемврийските арт базари в София, като често включвам информация и за събитията в Пловдив.

Пътеводителят за тази година вижте тук: Коледни базари в София през декември 2021 г.

Онлайн:
• Ако тепърва се запознавате с творческия живот в страната и откривате нови автори, ще ви е полезно да знаете, че малцина са тези, които поддържат (актуализирани) онлайн магазини, но все пак има и такива. Когато стартира Ковид пандемията през март 2020 г. създадох бърз списък със сайтове на любими и познати творци и брандове. Идеята: да ги подкрепим с поръчка, докато галериите и ателиета са затворени.

Статията със списъка вижте тук: Помогни на любимите си творчески бизнеси да оцелеят по време на коронавирус

• Да си знаете: от местни творци се пазарува основно чрез поръчка в социалните мрежи. Обикновено става бързо, можете да попитате за допълнителна информация и като нищо и да се разговорите.

• В социалните мрежи Фабриката е активна най-вече в Instagram. Благодарение на тематичните творчески хаштагове на български език, които разбработихме за там, сега е много по-лесно да откриете нещо съвсем конкретно. Разгледайте какво резултати излизат за #коледнитворения, #зимнитворения #коледнииграчки и не забравяйте да цъкнете на отметката за най-скорошно качените снимки (Recent).


За тези от вас, които стигнаха до тук, споделям и моя списък с любими автори, които всяка година творят красиви и автентични коледни играчки за елха. Ако мога да ви дам един съвет, то винаги ще е: търсете и пазарувайте локално. Пазарът е залят с вносни безлични стоки, без добавена стойност. Тази Коледа имате възможност освен да изберете нещо наистина специално за дома си, да подкрепите и многото талантиливи хора тук.

🌲 Керамичната къща
Това са най-подходящите за специален подарък коледни играчки! От тях поръчах прекрасна, прекрасна играчка с името на Филип за първата му Коледа. Поръчвала съм и за децата на мои близки приятели и ви гарантирам, че ефектът е винаги „уау“. Защо са толкова специални? Изработени са от българска глина по специална технология, изцяло на ръка, без използване на калъпи. След което се надписват, отново на ръка, с колоидно злато и се пекат поне 3 пъти. Семпли и красиви. Поръчват се онлайн от профилите в социалните мрежи.

🌲 Керамично студио Pileto
Миналата година открих тези малки и много симпатични керамични играчки за елха във формата на ръкавички, звезди, падащи звезди. Има ги в различни цветове, но аз си избрах само червени.
Творенията на Венцислава и Иван можете да откриете в двата им магазина в центъра на София, но можете и да им поръчате онлайн през профилите им в социалните мрежи. Също така, те често участват и по базари, така че можете да ги срещнете и на някое събитие.

🌲 Океан море
Разпознаваме бързо Михаела и Денис по техните миниатюрни илюстрации от флората и фауната върху всякакви материали, както и с хартиените лампи. Всяка година те изненадват и с ръчно рисувани играчки за елха. Миналата година имах честта да ми подарят комплект от 1 голяма и 3 малки топки, изрисувани с любимите шипки, които си паснаха чудесно с останалата ми колекция от играчки. Тази година предлагат и рисувани дървени топки. Можете да поръчате от техните играчки директно от профилите им в социалните мрежи или Etsy.

🌲 Стъклените играчки като едно време
Помните ли крехките цветни стъклени играчки, посипани с бял брокат, когато бяхме малки? Съвсем същите се създават и днес от „Социално предприятие за хора с увреждания“ в Пловдив, което дава професионална реализация на хора с различни увреждания и с това им помага да водят достоен живот. В предприятието имат няколко ателита за творчество, едно, от които е по стъклодухане. Там хората се учат на истински занаят – да работят със стъкло и произвеждат красиви играчки, които ни пренасят назад във времето. Купувайки от тях, се включваме в социална мисия и директно ги подпомагаме. Тази година поръчах за първи път 3 стъклени топки от онлайн магазина им.

Съвет от мен: поръчайте още през октомври, когато има най-богат избор. През ноември обикновено са останали единични бройки. А ако сте в Пловдив, може да се оглеждате за тях по време на традиционния базар „Капана“, където съм ги срещала няколко пъти.

Kat’s Jewelry
Още през 2017 г. се сдобих с първите ми дървени снежинки, а през следващите години попълних колекцията. Ренета твори всякакви дървени украшения, които си заслужават да бъдат разгледани. Аз обичам най-вече играчките от необработено дърво. Този материал ми носи усещане за уют и близост до природата. И в повечето случаи отива на всичко. Можете да поръчате директно от социалните профили. Освен това творенията на Kat’s Jewelry често се срещат в популярните магазини за авторски стоки.

🌲 Цветолета
Съвсем скоро Цветолета, която познаваме с красивите калиграфски надписи, пусна серия от дървени играчки във формата на джинджифилови човечета, къщички и сърца, които могат да бъдат надписани с име или друг надпис по ваше желание. Изглеждат супер за подарък! Аз винаги съм имала слабост към дървени играчки, така че ви съветватм да разгледате. Поръчват се директно от сайта.

За финал ви оставям една моя обиколка на няколко галерии и един базар за коледни играчки + как украсявам елхата изцяло с авторска декорация.

Ще се радвам, ако решите да си купите коледни играчки от тези творци, да ми споделите какво сте си избрали!

Фабриката