Pinterest и творците. Кратко ръководство.

Кой не е прекарвал часове прикован пред екрана в пинване (от Pin – забождам) на красиви и вдъхновяващи картинки?
Признавам си, че и аз съм от тези, които сериозно се бяха вманиачили в създаване на собствени бордове и разглеждайки чужди. Вижте тук: Pinterest на Фабриката.

Pinterest за творци

Ако все още не знаете какво е Pinterest?

Накратко отговарям, че е онлайн платформа, където се колекционират различни красиви снимки (и видеа) подредени в специални бордове (от boards –  дъски). Снимките могат да се добавят директно от Pinterеst, да се качват от компютър или директно от интернет.

Защо е толкова популярен?

Защото разчита основно на визуално съдържание, което е най-предпочитано що се отнася до социални мрежи и онлайн комуникации.

Защо може да е полезен?

Pinterest увеличава импресии (кликвания) към сайтове. Популяризира марки, творци, идеи и кампании. Една хубава снимка има възможност да се разпространи за часове с ре-пинвания от различни хора.

Pinterest за творци

Преди да се регистрирате!

Преди да си направите профил, с единствена цел печалба или защото трябва сте навсякъде онлайн, помислете дали ще имате достатъчно време да поддържате този канал и задължително създайте план на действие! Някои посещават Pinterest ежедневно, други си отделят по 30 минути седмично.

Ако имате сайт/блог за вашите творения или услуги, това е една добра възможност!

Добавете Pin бутон към вашия браузър и пинвайте директно от сайта или блога си. Всеки път, когато някой иска да види откъде е тази картинка, вашият сайт ще се отваря. Друг вариант е да качите ръчно снимка от компютъра си, но тогава губите трафик към сайта. Винаги пишете кратко обяснение, в което може да вмъкнете името на вашата марка/бизнес или сложете линк.

Какви трябва да са пиновете?

Пиновете трябва да са интересни, нови, забавни. Най-популярните пинове съчетават две неща – хубава снимка/картинка и качествено съдържание. Пример за популярен пин – „Как да си оплетем ръкавички без пръсти?“, „Как да преизползваме старите дрехи?“, „Как да си направим бижу от..“

Схванахте логиката, нали? Ако сами измисляте съдържанието си, сте поели по правилния път. И все пак не прекалявайте с „как да..?“, искаме да видим и готови за използване неща.

Как да се популяризирате?

Вие сте магазин, който организира работилници?
Наред със снимки на творения и реклами на минали и предстоящи събития, може да споделяте и практически съвети. Различни идеи или хрумки, които да бъдат полезни на вашите последователи.

Запомнете, че социалните мрежи не продават, НО помагат много на бъдещи клиенти и фенове да си изберат фирма, бизнес, организация или творец, който да следват и които услуги да използват.

Ако единственото, което споделяте са ваши продукти, чакащи своя бъдещ клиент, то бъркате Pinterest с онлайн магазин. Наред с промотиране на ръчно правени стоки, предложете нещо интересно и забавно.

Пинтерест за творци

Какво още?

Не е нужно сами да създавате цялото съдържание, което споделяте. Търсете интересни съвети или идеи, които се вписват с вашата дейност, имат общо с творчеството или с каузата ви.

Организирайте продуктите и услугите си в различни бордове. Избягвайте каталожното излагане. Намерете златната среда между авторски творения и съвети за използването, съчетаването им.

Още полезни съвети!

Придържайте се към съдържание, което отговаря на вашите услуги. Ако плетете – показвайте различни плетки, готови продукти, дори различни видове прежди и конци.

Шаловете вървят с ръкавички и шапки, с плетива и студени дни. А чашите имат нужда от чинийки, маси, поставки и …нещо топло и вкусно за пиене.
Мислете логично преди да действате. Не се разпилявайте из хилядите красиви картинки, защото е лесно!

pinterest за творци

Не забравяйте!

Попълнете добре профила си – описание на вашата дейност, контакти, линкове към вашия сайт, блог, онлайн магазин или FB страница.

Добавяйте текст към всеки Pin, който качвате.
Използвайте ключови думи, хаштагове, които да говорят за вас и вашето творчество.
Може да пишете и на български и на английски език, ако искате по-широка аудитория.

И още нещо полезно– потребителите на Pinterest в по-голяма си част са жени – това може да ви помогне какво съдържание да споделяте.

Всеки творец или собственик на магазин е поканен да сподели линк към неговия Pinterest профил в коментар към публикацията тук.

Фабриката

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *