Помогни на любимите си творчески бизнеси да оцелеят по време на коронавирус

Списък с онлайн магазини на познати и любими български творци, които да подкрепиш по време на пандемията, като поръчаш нещо от някой от тях.

Сигурно ще ти се стори непълен, затова те моля първо да прочетеш инфото.


Няма как да помогнеш на всички. Но можеш да помогнеш поне на един.

Знам, че много хора в момента са останали без работа и средства и всичко извън най-необходимите продукти за ежедневно оцеляване, не им е приоритет. Нормално е да е така.

Обаче имаш ли възможност, знай, че дори малката подкрепа в този момент е от полза и се цени. Тя е и добър пример за останалите.

За себе си съм избрала да отделя от бюджета си за дарение за кампанията за справяне със спешни нужди при кризата COVID-19 в България на проект #ЗаДоброто. Парите отиват в помощ на болниците в цялата страна. Това е най-важното звено, на което всячески трябва да обърнем внимание.

Друга кауза, която ми е близко до сърцето, са българските издателства на книги. Между другото, някой изключителен човек си е направил труда да направи списък с линкове към всички ТУК.

От значение е откъде би поръчал онлайн – затова използвай официалните сайтове на издателствата, особено когато търсиш 1 конкретна книга или пък няколко, но са на една издателска къща.

Големите онлайн платформи за продажби на много и различни стоки ще те привлекат с готини оферти, но не забравяй, че те разполагат и с големи бюджети за маркетинг и реклама.
Поръчаш ли от тях, солиден процент от цената на книгата (обикновено между 35% – 40%) директно се губи от издателствата. А в момента тези пари биха били важни, за да успеят те да продължат дейността и да издават още книги.

И не на последно място избирам да подкрепям български автори на ръчно правени и авторски стоки. За тях е тази публикация. Както и всичко, което правя във Фабриката вече толкова години.


Защо правя списък само на автори, които имат собствен онлайн магазин и то насочен към българска аудитория?

Защото тези хора са избрали да вложат (още) усилия и време.
Защото са знаели, че присъствие само в социалните мрежи не е достатъчно сериозно.
Защото са търсили още един начин да достигнат до клиенти.
Защото са направили (и) българска версия на сайта си, макар да са знаели, че може би има по-голям смисъл да е само на английски. Защото освен всички загуби, които евентуално ще претърпят сега, имат да плащат и едни домейн и хостинг за разкош, а може би и на човек, който помага за работата на сайта.

Ситуацията с онлайн магазините и въобще наличието на сайтове на местни творци е в застой, откакто се помня. Донякъде ги разбирам. Защо да влагаш време, финанси, че и нерви в нещо, когато:

  • почти всяка седмица има базари, на които да участват (в София)
  • клиентите вече се научиха и отдавна не ги е срам да поръчват през Facebook или Instagram (факт, че това и аз го практикувам много)
  • работят с различни магазини и галерии, които продават вместо тях
  • продават през Etsy, при това на много по-атрактивни цени.

Ако има нещо позитивно в това извънредно положение и тази пандемия е, че насочва погледа и действията на бизнеса към по-сериозни стъпки на развитие. А именно, да поработи върху онлайн присъствието си и достъпността си там.

Важно за всеки (творчески) бизнес: в момента всички сме много повече онлайн: много повече търсим информация, много повече комуникираме там и много повече предпочитаме услуги, които са достъпни с няколко клика.

А какво ще стане, ако Facebook спре да съществува? Днес сме в Instagram, утре сме в TikTok, а вдругиден въобще не се знае.

Нормално ли е да фокусираме целия си труд само в платформа, която дори не е наша и не можем да управляваме напълно?

Има едно място в целия интернет, където няма нужда да се бориш с алгоритми, публикациите ти не се съревновават с тези на хиляди хора, ти решаваш кое и как да изглежда и нямаш комисиона за продажба. И това е ТВОЯТ САЙТ. Време е да го имаш, особено ако отдавна изкарваш някакви доходи с това, което правиш, и особено СЕГА.

Тези дни ясно се вижда как бизнеси, които бързо и първи се адаптират към новата ситуация, успяват да се наложат, да се разработят и да спечелят позитиви от това.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ:
Моля, имай предвид че няма как да създам списък на абсолютно всички онлайн магазини на български творци. Не ми е такава целта.

Тук споделям брандове и автори, които:

  • познавам добре и следя отдавна
  • купувала съм и/или съм използвала техен продукт
  • имат добри отзиви от много хора
  • и най-важно, вече съм или бих ги препоръчала.

БИЖУТА

Nadya’s Knit
OpenArt7
RhoDope Jewellery
Monimal/Stampa
Krepej
Bijouteria Lena
Kriartee.com
Megan Flower Life
Натюрел

АКСЕСОАРИ И ПОДАРЪЦИ

All We Need Is pLOVEdiv
Forget Me Not
Make A Point Bag
Kloshar Bags
Mangoshee by Kipra
Soul Elements
Miya Handmade
Brigi.bg
Шареното
Фреерия
ДървАрт
Crupon

БУТИКОВА КОЗМЕТИКА

Handmaids cosmetics
Морава
Sasha Naturals
Baba’s Soapery
Plant On
е Лек
Сапунена работилница
Dihana Cosmetics

ДРЕХИ

Vintage Summer
Артелие
Verne
Attitude 157
Fold Your Mind
Decollage Studio
Gizda

КЕРАМИКА И ПОРЦЕЛАН/ПРОДУКТИ ЗА ДОМА

Handmade by Art.E
Gappa Handmade

СВЕЩИ

Scentique
I/TEMS
Gancini
Fairy Candles
Дивали Арт

ДЕТСКИ И БЕБЕШКИ ПРОДУКТИ

Тоте Поте
Неща с душа
Bebeshore
Marti’s Heaven
Фърфолета
Miia
Lola Kids Wear
Darla Home

ХУДОЖНИЦИ И ИЛЮСТРАТОРИ/КНИЖНИ И ХАРТИЕНИ ПРОДУКТИ

Мила Лозанова
Бяла лодка
Apash Illustration
Radina D’Amore
2Birdies
Таралеж.ко

ОНЛАЙН МАГАЗИНИ НА ГАЛЕРИИ И МАГАЗИНИ ЗА АВТОРСКИ ПРОДУКТИ

Magazinche.com
Магазин 123

Дори да нямаш възможност и необходимост да поръчаш нещо от изброените автори сега, не е проблем. Ще бъде обаче наистина страхотно, ако споделиш тази публикация с твои приятели.

Важно е да бъдеш ангажиран дори с малко, за да могат тези творци да просъществуват и утре, когато вече няма да сме в извънредно положение.

От свое и от името на толкова много любими творци, ти БЛАГОДАРЯ!

Фабриката


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *