Прага – пътеводител за ръчно правени и арт стоки

Арт пътепис за Прага или пътеводител за всички любители на ръчно правени стоки или Ruční práce на чешки.
В тази фото публикация ще набележа основните места, на които  може да видите и закупите авторски продукти. Всички те са в идеалния център и са част от основните туристически маршрути.

Прага - места за хендмейд стоки

Първо искам да напиша няколко изречения за един от най-любимите ми градове в централна Европа – Прага.

Да откриваш Прага стъпка по стъпка е магия. Разходките там те водят из стари, павирани и китни улички. Цветни сгради се стелят от двете им страни, а жълтеникаво-оранжево-розовите им фасадите те потапят в захлас. Тук и там те изненадват скрити дворчета с много цветя, в които има заведения, галерийки или просто си седят необезпокоявано притихнали сред общия (туристически) хаос.

Прага пътеводител Пътеводител за Прага

Безброй кулички и кули те наблюдават тайно от най-неочаквани ъгълчета, а на всеки 60 минути ударите на Астрономическия часовник „Orloj“ ти напомнят, че си прекарал още един вълшебен час в прекрасната Прага.

Като всеки хубав град и този си има голяма река – чудната Вълтава с нейните мостове. Навсякъде бирарийки (не съм фен на бирата, но в Прага няма начин да не пиеш, там е различна – с десетки богати вкусове и цветове) ресторантчета, кафенета, арт магазинчета и страхотни музеи.

Пътепис за ПрагаПрага - пътеводител за прекрасностиМузеите в Прага

Едно от любимите ми неща в Прага са многото специализирани музейчета. Често те са малки на площ, в повечто случаи представляват един голям магазин и отделна зала, за която се плаща, където е същинската част. Ще спомена няколко любопитни от тях: Музей на шоколада, Музей на джинджифиловите сладки, Музей на еликсирите, Музей на кулинарията.

Прага - музей на джинджифиловите сладки Прага - пътеводител за ръчно правени стоки Прага - музей на джинджифиловите сладки Прага - музей на джинджифиловите сладки Прага - музей на джинджифиловите сладки

Всъщност има и доста ексцентрични музеи, които обаче привличат доста хора. За да добиете представа споменавам: Музей на духовете и легендите, Музей на мъченията, Музей на тоалетните чинии, Музей на средновековни инструменти за мъчения..

Прага пътепис

И ако моето възхищение към този град не стига да ви убеди колко приказно хубаво е там, ето и малко факти: Прага е обявена за един от най-красивите градове, с което привлича хиляди туристи от цял свят, освен това е включена и в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. На много места ще видите и надписът „Mater Urbium“ или „Майка на градовете“ – стара титла от Средновековието.

Прага - места за ръчно правени бижута Прага - места за ръчно правени бижута Чешки ръчноправени бижута Чешки ръчноправени бижута

Тук започвам и с краткия пътеводител за ценители на авторските стоки.

Карлов мост, създаден през XIV век от Карл IV – едно от най-хубавите и абсолютно задължителни места за посещения. Разходка по него е достатъчна, за да се нагледате на страхотни авторски бижута и невероятна гледка към Вълтава.
Карлов мост - сергии с бижута Прага - авторски бижута Прага - авторски бижута Прага - авторски бижута

Сергиите обикновено са подредени само от едната страна на моста. Най-много от тях ще видите в петък и събота, когато туристическият поток е най-силен, а вечер някои остават и след 8 вечерта.

Всеки автор има сертификат. Стоките са преобладаващо метални, както много цветни, така и по-семпли. Алпака, тел за бижута, стъкло и камъни са сред материалите, които ще срещнете. Голяма част са богато оцветени или изрисувани. Могат да се намерят страхотни обеци за около 5-10 евро. Цените достигат до около 35 евро, в зависимост от стоката.

Хендмейд стоки в Прага Хендмейд стоки в Прага Хендмейд стоки в Прага Карлов мост - сергии с бижута

В Прага впечатление ми направиха и т.нар. Design shop-ове, които срещнах на няколко  места в града. Вътре може да намерите както авторски стоки, така и внос. Продуктите не са масови и са доста атрактивни. Бижута, аксесоари, керамика, вещи за дома – заслужава си да ги разгледате.

Прага пътепис за красиви места Прага - пътепис за красиви места

Традиционни за чешката столица са и магазинчетата с марионетки или куклите на конци. Огромно разнообразие от кукли и познати образи. Чудесен избор за подарък от Прага, който обещава да ви разсмива много, стига да знаете как да боравите с конците.
Прага - пътеводител за ръчно правени стоки Прага - пътеводител за ръчно правени стоки Прага - пътеводител за ръчно правени стокиПрага - пътеводител за ръчно правени стоки

Друго място, на което може да откриете ръчно правени стоки, материали, но и китайски внос (т.е. бъдете внимателни), е пазарът. Намира се в близост до булевард Венцеслас, зад Тинската църква. Сред плодове, чайове и други сувенирни стоки ще видите и много бижута на местни автори. И тук видях много творения от бижутерска тел и метал.
Прага - пътеводител за ръчно правени стоки Прага - пътеводител за ръчно правени стоки Прага - пътеводител за ръчно правени стоки Прага - пътеводител за ръчно правени стоки

Аз лично си харесах бижута за мен и за приятели на Карлов мост, но решението да помисля, понеже имам още доста време, ми изигра лоша шега. Ще трябва да се върна и да си купя нещо Ruční práce, че направо си е срамота да нямам нищо от Прага! 🙂

Карлов мост - ръчно изработени бижута Карлов мост - ръчно изработени бижута Карлов мост - ръчно изработени бижута Карлов мост - ръчно изработени бижута Карлов мост - ръчно изработени бижута

Навсякъде из чешката столица има красиви местенца (барове, дворчета, градинки), които са декорирани страхотно и носят вдъхновение. Снимките от Прага често се превръщат в същински пощенски картички. В центъра от няколко години подред има и творчески проекти като изрисуването или надписването на собствена дървена тухличка, която се превръща в част от лабиринт.

Красива Прага Прага - красиви места Места за посещения в Прага Прага - красиви места

Прага е прекрасна! При първа възможност я посетете. Сигурна съм, че всеки ще намери нещо, заради което да се върне отново там!

Фабриката

5 Comments

 1. 08.09.2014 / 07:40

  Здравейте,

  Прекрасен пост – разгледах целият Ви блог и ми направи страхотно впечатление – чудесна работа – благодаря за споделените знания, мъдрост, красоти! Конкретно по темата за Прага – преди две години я посетих и ме спечели магазинът на Мануфактура – за справка: http://www.manufaktura.cz/en/. Не знам дали сте имали възможност да го видите, но доколкото чета сте фен на ръчно изработената козметика – надявам се да Ви допадне!

  Поздрави,
  Ру

  • Фабриката
   08.09.2014 / 15:32

   Здравей! Благодаря за хубавия отзив! 🙂
   Да, разбира се, посещавала съм Manufactura, но преди 2 години и понеже нямам снимки пресни впечатления, реших да го пропусна в този пост. Следващият път! 🙂

 2. 18.09.2014 / 13:19

  Красива Прага, поднесена още по-красиво.От снимките се влюбих поне в 5 чифта обици.Аз съм с две леви ръце и не ми се отдва творенето, но горичиво съжалявам, че досега не съм открила блога ти.Много е цветен и вдъхновяващ 🙂
  Поздрави!

  • Фабриката
   22.09.2014 / 09:04

   Благодаря ти! Аз самата също не творя (вече), но съм голям почитател на авторските бижута. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *