Разговор за любимо място: Рали, Сашо и техният Мечтатели Art Shop в София

Магазин Мечтатели Art Shop в София
Представям ти „Разговор за любимо място“ – рубрика в блога, вдъхновена от извънредното положение, което затвори всички наши любими локации. С повече разговор и комуникация, целя да насочим вниманието към ателиета и хендмейд магазини, които правят града ни толкова по-интересен и красив. В момента почти всички такива места имат нужда от теб, като клиент, за да продължат работата си и да оцелеят.


Знам, че всички тук истински харесваме малките ателиета и магазинчета с авторски стоки и че искаме те да продължат да съществуват като част от града ни.

Разходките по тях са винаги супер зареждащи, защото освен, че виждаш един куп красиви неща, обикновено се впускаш и в сладки приказки с продавача, който пък почти винаги се оказа и собственик на мястото. И просто ей така си създаваш малки готини моменти в ежедневието. Без да осъзнаваш, градиш познанства и доверие. И следващия път, когато спешно ти трябва уникално бижу или подарък за някой, ще се върнеш там, където вече си изградил някаква връзка.

Това е едно от най-ценните качества на малките локални бизнеси. И често то е напълно достатъчно, за да те превърне в техен верен поклоник.Днес разговаряме, напълно спазвайки социална дистанция, с Ралица и Александър, които си имат един чудесен магазин за авторски продукти в сърцето на София – Мечтатели Art Shop. Стартират това начинание миналия ноември, а едва няколко месеца по-късно, се налага да затворят, заради извънредното положение и опасността от коронавирус.

Представи си какво е да сложиш пауза на току що стартирал творчески бизнес, който е толкова фатално чувствителен към промени?

Мечтатели Art Shop е от онези примери за супер симпатично #артмагазинче, което ти дава повод за по-чести разходки по ул. „Славянска“. Ще го намериш буквално на 2 крачки от „Шишман“. И само, виждайки витрината, ще ти е ясно, че си имаме наистина готин спот, откъдето можеш да си тръгнеш с подбрани продукти на местни автори.

В единствения път, в който им бях на гости, точно това ми направи впечатление: селекция от разнообразни продукти, но внимателно отсяти, без излишно претрупване. И ми хареса, че макар и малко, мястото е светло и приветливо.


Здравей, първо искам да ви попитам как се чувствате днес след 2 месеца извънредно положение?

Рали: Странно! Тук двамата сме единодушни. Трудно е да се нагодиш към това положение.
Аз съм в майчинство и ежедневието ми не се промени особено по време на извънредното положение, като изключим разходките в парка, разбира се.

Сашо: Преди прекарвах времето си основно в магазина, който решихме да затворим за периода на извънредното положение. През това време успях да наваксам с някои изостанали проекти, а и прекарвам много повече време вкъщи с Рали и сина ни.

Да се върнем малко назад: кажете ми от колко време съществува Мечтатели Art Shop и как решихте да се впуснете в това приключение с менажиране на магазин за авторски стоки?

Сашо: Идеята за подобно пространство я имахме отдавна, а миналата есен успяхме да я реализираме. Отворихме през ноември 2019 г. И двамата харесваме авторски неща и ги ценим. За нас има много стойност във всяко нещо, което е ръчнонаправено. Така решихме да представяме автори, които се занимават с различни видове изкуство.

Рали: В същото време Сашо има доста идеи, които реализира винаги, когато има време и възможност. Обича да твори различни неща- практични подаръци и интериорни декорации, а от време на време и рисува. Голяма част от тези неща излагаме в магазина.

Колко време беше затворен магазинът по време на извънредното положение и как осъществявахте връзка с клиентите си?

Сашо: Затворихме магазинчето в началото на извънредното положение и планираме да го отворим отново около средата на месец май. Опитваме се да сме социално отговорни и преценихме, че така е по-правилно.

Рали: След като затворихме магазина, социалните мрежи останаха единствения начин да общуваме с клиентите си. Надявам се скоро да можем да възстановим контактите на живо.

Обърнахте ли се по-активно към социалните мрежи? Ако “да” – как и помогнаха ли те?

Рали: О, да. Социалните мрежи и онлайн магазините определено се оказаха начин за оцеляване, особено за малкия бизнес, какъвто е нашият. Опитваме се да държим в течение клиентите и приятелите си за случващото се около нас. Основно използваме Instagram, като по-удобна и гъвкава платформа.

Кое беше най-трудното за вас през тези 2 месеца? 

Сашо: Трудностите са доста. Отворихме магазинчето скоро, а ситуацията направи така, че работата ни да намалее значително. За нас предстои второ начало, тъй като тези два месеца определяме като фалстарт.

Как оценявате броя посетители, след като отворихте? И какво купуват хората сега?

Рали: Все още не сме отворили. Скоро това ще се случи и ще можем да ти отговорим. (бел. Фабриката: Мечтатели Art Shop обявиха официалното си отваряне на 15 май, петък.)
Със сигурност нещата няма да са същите, но винаги ще има повод човек да зарадва себе си или някой друг с нещо красиво.

Как може да оцелее едно магазинче или ателие за авторски стоки от тук нататък? Какви ще са основните предизвикателства?

Сашо: За нас основното предизвикателство категорично ще бъде да продължим да съществуваме. Със сигурност ще се наложи да сме по-гъвкави и да направим някои промени, но ще продължим да следваме концепцията си – да представяме авторски и ръчно направени неща.

Давам ви трибуната на Фабриката: сподели нещо на всички любители, както и творци, на авторски стоки, които четат.

Рали и Сашо: Най-напред искаме да ти благодарим за възможността да проведем това интервю!

На всички автори желаем да намерят вдъхновение, за да продължават да творят в тези странни времена. На любителите и клиентите искаме да благодарим, че подкрепят малките ателиета, магазини и галерии. За нас има някои неща, които не търпят ограничения – това са: любовта, въображението, изкуството и мечтите.

Бъдете здрави и мечтайте, защото най-доброто предстои!


Можеш да подкрепиш мечтата на Рали и Сашо – „Мечтатели Art Shop“:

  • като им дадеш един лайк в социалните мрежи: Facebook и Instagram
  • и най-вече, като ги посетиш на място на ул. „Славянска“ №26, на две крачки от ул. „Шишман“.

Фабриката 
в подкрепа на малкия творчески бизнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *