Разговор за любимо място: Венцислава, Иван и семейното ателие-магазин Pileto в София

Ръчно правена керамика на Pileto
На гости са ми Венцислава и Иван от Pileto – семейно ателие за керамика в ярки цветове. Първата ми асоциация с тях са винаги чашите и чинийките с червени чушки, яйца и.. пилета, разбира се! Както и малките лъжички, при които няма две еднакви. Освен всякакви керамични съдове, да си знаете, че създават и бижута, макар и в малки бройки.

Миналата пролет, докато правих диагонали из пресечните улички на пешеходната част на бул. „Витоша“, попаднах съвсем случайно на техния магазин-ателие в София, който беше отворил врати съвсем скоро. И от тогава редовно минавам от там.

Изключително гостоприемни, Венцислава и Иван ме разходиха из всяко кътче на ателието и ми показаха най-интересното от работата им. На място имат грънчарско колело и 2 пещи! Важно за тях, което да знаете е, че не работят с калъпи или матрици. Другото важно е, че часове след срещата си с мен, си направиха Instagram профил, но това е често срещан феномен и не само сред творците.

Преди няколко месеца в ателието за керамика на Pileto стартираха и уикенд срещи, които, погледнати от улицата, приличат на малко празненство всеки път.  По време на тях канят други автори в ателието си, което отеснява от многото творения, почерпки и хора. Ще е страхотно скоро пак да можем да се радваме на тези уютни творчески събития из малките улички на столицата.


Представям ти „Разговор за любимо място“ – рубрика в блога, вдъхновена от извънредното положение, което затвори всички наши любими локации. С повече разговор и комуникация, целя да насочим вниманието към ателиета и хендмейд магазини, които правят града ни толкова по-интересен и красив. В момента почти всички такива места имат нужда от теб, като клиент, за да продължат работата си и да оцелеят.


Pileto: семейно ателие за керамика


Здравейте, първо искам да ви попитам как се чувствате днес след 2 месеца извънредно положение?

Венцислава и Иван: Чуствата са смесени. Боричкат се страх, несигурност, надежда, любопитство и желание за нормализиране на вътрешното състояние, нашето, а и на тези, които ни вярват и подкрепят.

Да се върнем малко назад: кажете ми от колко време съществува ателието – магазин на Pileto и как се решихте да се впуснете в това приключение?

Венцислава и Иван: Като семейно ателие за керамика сме заедно вече пет години. От година стопанисваме място, което съчетава ателие с магазинна част. То бе както мечта, така и част от бизнес план, който ние самите начертахме и следваме.

Впускането в такова приключение в нашия случай, не бе толкова неочаквано, а просто крачката в правилната посока, с която да бъдем по-близо до своите клиенти и приятели, да представяме творчеството си по начин, който ние смятаме за интересен, а именно с организиране на множество събития, покани към други автори, хепънинги, преподаване на техники в керамиката на хора, които желаят да се усъвършенстват или просто да релаксират.

Семейно ателие-магазин за авторска керамика Pileto

Колко време беше затворено мястото по време на извънредното положение и как осъществяваше връзка с клиентите си?

Венцислава и Иван: Не сме си позволявали да спираме работа в ателието, защото там има процеси, които не можем да прекъснем.

Магазинчето не работеше през първите две седмици, след обявяване на извънредното положение. Пустите улици, страха и неизвестността бяха предпоставка за нашето решение. Въпреки това, ателието ни даваше сигурността и комфорта да творим и именно през този период се появиха изключително добре приетите комплекти за великденските празници, които презентирахме изцяло с помощта на социалните мрежи.

Обърнахте ли се по-активно към социалните мрежи? Ако “да” – как и помогнаха ли те?

Венцислава и Иван: Ситуацията ни даде възможността да контактуваме със своите клиенти и приятели, изключително активно. Оценяваме високо факта, че се ориентирахме към директния контакт с тях, предлагайки им практични, лесни решения за покупка, с подсигурена безплатна доставка до дома им и провокирайки обратната връзка, под формата на диалог, а не само публикация с пълнеж.

Имаме готова, работеща и поддържана платформа за онлайн магазин, разработена още преди години, която поддържаме и модернизираме, но не и като магазин. Дори и в най-стресовите начални дни от пандемията не решихме да прибегнем към него като вариант, а търсехме отново живия контакт през социалните мрежи.

Българска керамика: Pileto

Кое беше най-трудното за вас през тези 2 месеца? 

Венцислава и Иван: Фактът, че трябваше да спрем! Не, никой не ни е затворил с разпореждане, но социалната изолация, невъзможността за жив контакт със своите клиенти и приятели е нещото, което ни бе най-трудно да преодолеем.

Как оценявате броя посетители, след като отворихте? И какво купуват хората сега?

Венцислава и Иван: Изкуство се цени на пълен стомах! Сигурни сме, че още известно време първосигналните нужди на хората и домакинствата ще са с приоритет пред новите ни модели чаши, например. Но ние нямаме намерение да спираме да провокираме с красота и функционалност и ще посрещаме сърдечно всеки, прекрачил прага на нашето магазинче.

Венцислава и Иван от семейното ателие за керамика Pileto

Как може да оцелее едно магазинче или ателие за авторски стоки от тук нататък? Какви ще са основните предизвикателства?

Венцислава и Иван: Ако знаехме как, щяхме да кажем на всички свои колеги формулата за оцеляване. Нямаме универсалното решение, но знаем как ние ще постъпим, а именно непрестанна работа в ателието, осъществяване на нови творчески проекти, непрестанна провокация на интерес към тях и търпение. За „маргинали“, като нас, помощ няма откъде да се появи.

Давам ви трибуната на Фабриката: споделете нещо на всички любители, както и творци, на авторски стоки, които четат.

Венцислава и Иван:
Творци, не спирайте да творите. Любители, не спирайте да им се любувате! Чест и почитания! Support Your Local Craftsman!


Можеш да подкрепиш работата на Венцислава и Иван и тяхното семейно ателие-магазин за керамика:

  • като им дадеш един лайк в социалните мрежи: Facebook и Instagram
  • и най-вече, като ги посетиш на място на ул. „Хан Аспарух“ №28, съвсем близо до пешеходната част на бул. „Витоша“

Фабриката
в подкрепа на малкия творчески бизнес

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *