Разговор за любимо място: Виолета и ателието Hello Violeta в Пловдив

Витрина на ателието Hello Violeta в Капана, Пловдив
Понякога нещата не се случват, както сме ги планирали. Ето, че извънредното положение затвори трайно вратите на ателието Hello Violeta в Капана в Пловдив. От онези малки и супер уютни места, в които просто нямаш търпение да влезеш, за да разгледаш какво предлагат. Виждайки колко спокойно говори за това Виолета и колко оптимистично настроена е, съм напълно убедена, че скоро ще намери начин отново да премести работата от хола си на ново и по-подходящо място. Пък и е хубаво да си напомняме по-често, че нищо в живота не е завинаги. За добро или лошо.


Представям ти „Разговор за любимо място“ – рубрика в блога, вдъхновена от извънредното положение, което затвори всички наши любими локации. С повече разговор и комуникация, целя да насочим вниманието към ателиета и хендмейд магазини, които правят града ни толкова по-интересен и красив. В момента почти всички такива места имат нужда от теб, като клиент, за да продължат работата си и да оцелеят.


С творенията на Виолета Петрова се запознах през 2017 г., когато тя активно се занимаваше с аксесоари за дома, изработени от бетон. От тогава имам 2 малки кашпи за кактуси и една чиния-подложка, които използвам и до днес. Впоследствие Виолета изненада с текстилно-кожени чанти, както и несесери и портмонета. Всички с изчистени и минималистични принтове, така че няма как да ги сбъркаш, когато ги видиш. Убедена съм, че ако си посещавал поне 1-2 пъти последните издания на Миш Маш фест, знаеш за кого ти говоря.

Ръчно правени чанти Hello Violeta

Здравей, първо искам да те попитам как се чувстваш днес след 2 месеца извънредно положение?

Виолета: Малко странно, леко умствено претоварена, но честно казано сравнително нормално. По принцип успявам да се настройвам към различните ситуации и предизвикателства в живота.

Винаги се старая да мисля позитивно и да намирам положителната страна на всяка трудност.
А и тези два месеца за нас бяха толкова натоварени, че минаха като един миг. Не съм имала много време да се замислям или притеснявам.

Да се върнем малко назад: кажи ни от колко време съществува твоето ателие-магазин Hello Violeta и как се реши да се впуснеш в това приключение?

Виолета: Създадох марката Hello Violeta през 2011 г. Първоначално работех от вкъщи. Впоследствие смених две ателиета, а през 2018 г. отворих и магазинчето си в „Капана“ в Пловдив.

През годините винаги съм си мечтала за местенце, където мога да творя и едновременно с това да се срещам с клиентите си. За тях беше също много вълнуващо и интересно да видят как и къде се случва всичко. Бях много щастлива, че успях да сбъдна тази моя мечта.

Колко време беше затворено мястото по време на извънредното положение и как осъществяваше връзка с клиентите си?

Виолета: Беше затворено през целия период на извънредно положение и на този етап няма да отваря отново. Връзката с клиентите ми се случваше предимно в онлайн платформата, в която предлагам творенията си, също както и в годините преди да се реша да отворя магазина.

В ателието на Hello Violeta: авторски и ръчно правени чанти и текстил

Обърна ли се по-активно към социалните мрежи? Ако “да” – как и помогнаха ли те?

Виолета: Не успях да бъда много активна в социалните мрежи. Времето ми за това беше и продължава да е много ограничено. В моето семейство ежедневието е много натоварено. Разполагам с около 3-4 часа на ден за работа, като за това време трябва да комуникирам с клиентите, да изпълня поръчките им, да опаковам продуктите и да ги изпратя. Затова дейността ми в социалните мрежи остана на заден план. Но всъщност и преди това не съм била изключително активна там. Просто давам най-доброто от себе си.

Кое беше най-трудното за теб през тези 2 месеца?’

Виолета: Много неща, но най-вече това, че нямам достатъчно време и пространство за работа и за концентрация, че не успявам да реализирам нови проекти и идеи. Най-много ми липсва това да остана насаме с мислите си поне за малко всеки ден.

Тук обикновено следва въпрос за отваряне на мястото за посетители. При теб обаче ситуацията е различна.

Разкажи ни какво е да пренесеш ателието вкъщи, как съумяваш да балансираш между задачите и какво ново научи от тази ситуация?

Виолета: Наложи се да освободя мястото, в което се помещаваше магазинчето ми и да се откажа от него за сега, тъй като реално няма как да се върна в него дори и след приключването на извънредното положение.

Аз работя сама и сама изработвам всичките си продукти, няма кой да ме замества. Майка съм на 3 момчета – двама от тях са ученици и все още не са приключили с училището, а третото е на 4 години и има нужда от много внимание, разходки и игри.

Съпругът ми също е много натоварен с работа и няма как да се грижи за децата през деня, но пък ежедневно помага с учебния процес. За сега нямам друг избор и трябва да остана да работя от вкъщи поне още няколко месеца, докато животът ни влезе в предишния си ритъм.

Трудно балансирам между ангажиментите с децата, с работата и с домакинството. Винаги нещо остава на заден план и малко пренебрегнато. Това понякога много ме измъчва вътрешно, но всеки ден си повтарям, че е временно положение и всичко пак ще се нормализира.

Наложи се да си направя импровизирано ателие в дневната вкъщи. Нямам много пространство, но пък съм щастлива и благодарна, че естеството на работата ми го позволява и че все пак успявам да продължа да правя това, което ми доставя удоволствие. Опитвам се да остана максимално позитивна.

Виолета Петрова от Hello Violeta

Как може да оцелее едно магазинче или ателие за авторски стоки от тук нататък? Какви ще са основните предизвикателства?

Виолета: Мисля, че няма да е никак лесно на нито едно магазинче или ателие. Но ще успеем всички да се справим, всеки по своя си креативен и уникален начин. Когато правиш всичко с любов и огромно удоволствие, няма как нещата да не се получат. Положителното мислене привлича положителна енергия. Така, че просто трябва всички да гледаме напред с много позитивизъм.

Давам ти трибуната на Фабриката: сподели нещо на всички любители, както и творци, на авторски стоки, които четат.

Виолета: Първо, благодаря ти за това, че винаги подкрепяш и популяризираш малките, местни производители и автори.

Убедена съм, че всички автори ще продължават да творят със същата голяма, позитивна енергия, защото любовта към това което правим никоя пандемия не може да ни я отнеме.

Пожелавам на всички да бъдат здрави, да гледат напред и нагоре и да продължават да подкрепят малките магазинчета и всички местни творци!


Силно се надявам съвсем скоро на картата на Пловдив да се появи новото място Hello Violeta. Дотогава можеш да подкрепиш работата на Виолета:

  • като й дадеш един лайк в социалните мрежи: Facebook и Instagram
  • като разгледаш какво предлага ТУК

Фабриката
в подкрепа на малкия творчески бизнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *