Разговор за любимо място: Жени и нейното magazinche.com в София

Интериор на magazinche.com на ул. Крум Попова №16 в София
Magazinche.com е от най-познатите и любими места в София, където да откриеш готини авторски и ръчно правени стоки. Можеш да ги намериш на две локации – на спокойната „Крум Попов“ в столичния „Лозенец“ и на бул. „Васил Левски“, само на минута пеша от паметника на „Попа“.

Може би това е единственият магазин за хендмейд стоки, който има актуален сайт с изненадващо добър брой въведени продукти. Искам да кажа, че има избор и разнообразие. Дори да не си от София, можеш да си поръчаш всякакви творения, които да дойдат директно в дома ти.

Освен, че предлагат продуктите на подбрани автори, интересно е да знаеш, че си имат и нещо като собствена колекция бижута: изцяло черни и метални. А аз съм им фен от години. Ако ти е любопитно, ТУК можеш да видиш една любима моя гривна. Или просто попитай на място.

И не на последно място: magazinche.com е от пионерите, които успяха да се задържат на картата на София и дори да отворят и втора локация. И така вече 9 години събират под покрива си работата на любими български творци.

В заключение ще кажа, че мястото винаги присъства в моите топ препоръки за места, които предлагат авторски и ръчно правени стоки в София.


Представям ти „Разговор за любимо място“ – рубрика в блога, вдъхновена от извънредното положение, което затвори всички наши любими локации. С повече разговор и комуникация, целя да насочим вниманието към ателиета и хендмейд магазини, които правят града ни толкова по-интересен и красив. В момента почти всички такива места имат нужда от теб, като клиент, за да продължат работата си и да оцелеят.


На гости ми е собственичката на magazinche.com – Жени Томова, която ми разказва как се отразиха двата месеца извънредно положение на нейния бизнес, какво се е променило за нея и кои ще са основните предизвикателства за оцеляването на хендмейд магазините.

Витрина на magazinche.com в Лозенец, София
Здравей, първо искам да те попитам как се чувстваш днес след 2 месеца извънредно положение?

Жени: Със сигурност леко притеснена от последствията за бизнеса ни през последните два месеца. От друга страна, изпитвам надежда и оптимизъм, че малко по малко нещата ще си дойдат на мястото. Бизнесът ще се рестартира и хората бързо ще възвърнат стария си начин на живот.

Да се върнем малко назад: кажи ни от колко време съществува magazinche.com и как се реши да се впуснеш в това приключение с менажиране на магазин за авторски стоки?

Жени: Отворих вратите на „Магазинче“ точно преди 9 години, през 2011 година. Няма да навлизам в големи подробности, тъй като ще се наложи да разказвам дълго за късмета, който имах тогава.

По това време хендмейд изделията изобщо не бяха популярни. Aвторите и българските брандове бяха много малко. Нямаше много галерии и бутикови магазинчета, откъдето можеш да се сдобиеш с ръчно изработен продукт. Обикновено хората си създават бизнес план, имат ясна концепция и следват определени таргети преди да започнат собствен бизнес. При мен тези неща липсваха поради ред причини – липса на опит, бях доста млада, нямах точно поставена цел какво очаквам да се случи, както и нямах никаква финансова инвестиция.

Водещо при мен беше огромното ми желание, енергия  и оптимизъм, както и моя работохолизъм. „Магазинче“ се появи на точното място, в точното време, в малък гараж на любимата ми ул. „Крум Попов“ в квартал “Лозенец“ в София. Появиха се и точните хора, с които работя от самото начало до днес.

С времето философията на  „Магазинче“ се избистри, а именно – да предлагаме оригинални подаръци и аксесоари и да внасяме настроение и красота в живота на хората.
80% от нещата, които могат да се закупят от нас са продукти на български производители, но и внасяме продукти от други държави, само когато не можем да открием местни алтернативи.

Витрина на magazinche.com на бул. Васил Левски в София

Колко време бяха затворените двете магазинчета по време на извънредното положение и как осъществяваше връзка с клиентите си?

Жени: Поехме пълна социална и здравна отговорност и затворихме и двата магазина веднага след обявяването на извънредното положение. Отворихме 2 месеца след това – на 11-ти май.
През това време осъществявахме връзка с клиентите си по телефона и чрез социалните мрежи. Веднъж седмично отварях магазина на ул. „Крум Попов“ №16, за да подготвя онлайн поръчките от сайта ни. Благодарна съм на всички, които поръчваха онлайн през тези два месеца, защото точно тяхната активност и подкрепа успяха да ни задържат на повърхността.

Обърна ли се по-активно към социалните мрежи? Ако “да” – как и помогнаха ли те?

Жени: Имах огромно желание да го направя, но не успях да се включа активно в социалните мрежи, тъй като последните два месеца съвпаднаха и с последните два от моята бременност. Подготовката около бебето ограничи доста времето ми, а ситуацията ме принуди да освободя момичетата, които работеха за мен, и нямаше как да разчитам на помощта им за поддръжка на профилите ни в социалните мрежи.

Витрина на хендмейд магазин

Кое беше най-трудното за теб през тези 2 месеца? 

Жени: Целият процес на работа се утежни доста, но някак успях да се нагодя. Най-трудното беше да взема решението да освободя екипа си – момичетата, които работят в двете магазинчета. Чувствах се отговорна към тях, притеснявах се дали ще се справят финансово, дали ще си платят наемите, сметките…
Да бъдеш работодател в извънредна ситуация като тази е наистина трудно!

Как оценяваш броя посетители, след като отворихте? И какво купуват хората сега

Жени: Отворени сме вече от 2 седмици и засега посещаемостта е в пъти по-малка. Наблюденията ми са, че както сега, така и по време на карантината се купуват предимно неща за деца (пъзели, книжки, играчки) или за дома (чаши, вази, картини).

Жени Томова: собственичка на magazinche.com

Как може да оцелее едно магазинче или ателие за авторски стоки от тук нататък? Какви ще са основните предизвикателства?

Жени: Ние сме късметлии, че в магазинчетата имаме клиенти като нашите, които търсят и ценят ръчното творчество.
Ще разчитаме на тях доста, но истината е в онлайн рекламата и продажбите. Ще акцентираме усилено на социалните мрежи и ще обновим сайта си. Разчитаме и на добрата комуникация с авторите, с които работим, както и на нови и интересни продукти от тях.

Давам ти трибуната на Фабриката: сподели нещо на всички любители, както и творци, на авторски стоки, които четат.

Жени: Това, което се опитвам да правя в ситуация като тази, е да пазарувам съзнателно от по-малки локални магазинчета, старая се да купувам неща от български производители. Смятам, че така подкрепям бизнеса в България и бих се радвала повече хора осъзнато и целенасочено да правят това.


Можеш да подкрепиш Жени и нейните две magazinche-та:

  • като ги последваш в социалните мрежи: Facebook и Instagram
  • като поръчаш нещо от онлайн магазина
  • и най-вече, като посетиш на място някое от тях на ул. „Крум Попов“ №16 или на бул. „Васил Левски“ №48 (работят и в неделя!)

Фабриката
в подкрепа на малкия творчески бизнес

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *