Ruchnaizrabotka.com – интервю с Валентина и Стоил

Днес ти представям още един сайт за продажба на ръчно правени и авторски стоки: Ръчна изработка – с ръце и сърце.
Сайтът стартира на 22.12.2012 г. и е собственост на Валентина Алипиева Ив и Стоил Добрев. Освен традиционната възможност за качване на обяви, в профилите на творците има заложени доста допълнителни функции, които да правят използването му оптимално лесно и полезно.

Ruchnaizrabotka.com - интервю с Валентина

Ето и интервюто с Валентина и Стоил за Фабриката:

Представи ни ruchnaizrabotka.com?

Ruchnaizrabotka.com е онлайн платформа за публикуване на безплатни обяви на ръчно изработени стоки, материали за ръчна изработка, статии свързани с всичко, което може да бъде изработено с подръчни материали и в домашни условия, както и публикуване на предстоящи събития.

За кого е предназначен?

Предназначен е както за всички, които умеят да създават красиви творения с ръце и сърце, така и за хората, които харесват и искат да притежават такива произведения на изкуството.
Освен всичко друго това е възможност за авторите да представят и продадат красивите си творения без да са обременени със заплащане.

Ruchnaizrabotka.com - интервю с Валентина

Откъде и как дойде идеята? До колко се повлия от Etsy?

Идеята дойде преди няколко години, когато се чудих къде мога да си продам нещата, които правих, тъй като се бяха посъбрали вече доста.
Правих ги за удоволствие и за приятели, но в един момент станаха толкова много, че се замислих дали не мога да ги продам някъде. Не ми се висеше по улиците, а и нямах такова самочувствие, че да си занеса нещата в някоя галерия да се продават. Отделно и условията, които предлагаха в галериите не мисля, че бяха добри.

Един ден се поразрових из нета и попаднах на италиански сайт, който беше предназначен само и единствено за ръчно изработени стоки. Разглеждах го часове наред. Страшно много ми хареса и тъй като знам италиански си направих регистрация и качих снимки на някои мои бижута там.
Изобщо не знаех за съществуването на Etsy.
Италианският сайт и до ден днешен ми е фаворит, така че ако ми е повлиял някой сайт – това е той.

Ruchnaizrabotka.com - интервю с Валентина

С какво е по-различен от останалите подобни български сайтове?

Всеки един е различен сам по себе си, дори с недостатъците си.
Напоследък имаме страшно много работа и ми е по-трудно да следя развитието в детайли на всеки един от тях, но на пръв поглед, мога да кажа е, че само при нас, творците могат да слагат баджове за процентни намаления и за наличност на продукта, както и да виждат кой ги следва или те да следват някой.

Общо взето сме съвсем в началото на реализирането на проекта, който сме стартирали и тепърва предстои да радваме с много нови и различни неща нашите почитатели.

Какви възможности имат творците, които продават в ruchnaizrabotka.com?

Tворците имат възможност да си създадат профил, в който да качват напълно активни линкове (подчертавам АКТИВНИ) към техните сайтове или фейсбук страници, да качват по няколко снимки за един продукт, да си редактират обявите, да трият обяви, да слагат процентни намаления, да отбелязват дали продукта е изчерпан, да качват и редактират събития, да пишат статии, да си следят кореспонденцията на личния имейл, с който са се регистрирали, сами да промотират свои продукти, да качват неограничен брой обяви, да получават оценки и коментари, да виждат кой ги следва или те да следват някой, да си отбелязват и събират любими продукти на други автори, както и да следят колко преглеждания има някой техен продукт.

Вероятно изпускам доста неща, но най-лесния начин е всеки да провери сам за себе си.

Ruchnaizrabotka.com - интервю с Валентина

Предвид малкия пазар и средната покупателна възможност на българския клиент, какво мислиш за многото сайтове, които се създават с цел продажба на авторски стоки?

„Колкото повече, толкова повече!“ – както е казал мечо Пух.
Иначе аз лично не смятам, че са толкова много, тъй като все още не е ясно кои от тях ще оцелеят, а и е хубаво човек да има възможност да избира.
Ако пък се регистрираш и на повече от едно място, шансът ти да продадеш нещо се увеличава, което е добре както за авторите, така и за конкуренцията между сайтовете.

snapshot1

Какво трябва да се случи, за да стане ruchnaizrabotka.com по-успешен и разпознаваем?

Може да прозвучи нескромно, но от първия ден до този момент ние не слизаме от първа позиция в Google по думите, по които искаме да сме там. За нас успехът е в това.
Все пак за подобен сайт е важно да го намират хората, които пазаруват онлайн. Фейсбук страницата ни също се развива много добре. В нея всеки ден идват между 100 и 200 нови почитатели без никаква реклама там, а единствено и само препоръчвана от човек на човек. Тя също допринася за част от успеха.

Ще си позволя леко отклонение от темата, но всъщност, ако авторите обърнат внимание на общите условия и спазват стриктно съветите ни там, със сигурност и те ще бъдат още по-успешни.
Искаме да поработим още върху функционалността на интерфейса на сайта, но се опитваме да движим успоредно колкото се може повече от нещата.

Ruchnaizrabotka.com - интервю с Валентина

А иначе винаги има върху какво да се работи в един сайт, за да се развива успешно. Все пак сме още в началото.
Тук е мястото сърдечно да благодаря на Стоил, с който всъщност сме чудесен екип и на който дължи живота си този сайт! Ако не беше той, сайтът отдавна нямаше да го има.

Стоил: Благодаря за хубавите думи на Валентина, но мисля, че е прекалила малко със скромността и живота на сайта се дължи по-скоро на съвместната ни работа от колкото на конкретна личност.

Какво се поръчва най-много?

Прави впечатление, че много се поръчва рисувано стъкло, без значение дали са чаши, бутилки, картини, паници… Рисувано стъкло за различни поводи.
Иначе се поръчват бижута, декупаж върху предмети, дърворезби, сватбени аксесоари, аксесоари за кръщене, както и рисувани икони.

snapshot3

Как се справяш с конкуренцията?

Не разглеждаме останалите подобни сайтове като конкуренция.
Напротив, даже с някои от тях си партнираме чудесно и считам, че така трябва да бъде. Трябва да сме лоялни един към друг.

За нас по-важно е да се справяме с непрекъснатите промени и изисквания на Google и затова е хубаво авторите да пишат на кирилица и да слагат подходящи имена на своите обяви, за да могат обявите да се индексират по-добре. По този начин и те ще продават повече.
Също имаме и подкрепата на доста други сайтове, с които си партнираме.

snapshot2

Как се рекламираш – офлайн и/или онлайн?
И по двата начина, но предимно онлайн, тъй като целевата група ни е там.

Екипът на  Ръчна изработка благодари за предоставената възможност за изява и за споделянето
на това интервю!

Виж информацията за Общите условия за ползване.
на ruchnaizbrabotka.com и ги потърси и във Facebook.

В блога има интервюта със създателите и на останалите български сайтове за продажба на ръчно правени продукти: Bazarino.com, BazArt.bg и 10fingers.bg.

Фабриката

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *