Ръчно изработени мартеници от местни творци: по-готините идеи за подарък


Датата е 26 февруари и за всички, като мен, които търсят и купуват авторски мартеници в деня преди празника, тази публикация идва тъкмо навреме.
Съдейки по дългогодишния ми опит, свързан с наблюдение на местните автори, дори да попаднете на информацията тук след година, мога да ви уверя, че предложенията ще са все така актуални.

Отдавна свикнах да разширявам търсенето си и вместо традицинните мартеници, започнах да подарявам алтернативни такива. С по-нестандартна визия, материали и форми. По-долу споделям доста от нещата, които вече съм подарявала като заместител на очакваната мартеница.

Представям ви моите любими различни или алтернативни идеи за ръчно изработени мартеници от местни творци.


Бижута вместо мартеници
Няма да ви лъжа, това ми е най-вълнуващата алтернатива и само храната може да я конкурира! Този февруари попаднах на седефени обици, ръчно изрисувани с флорани мотиви и червена боя. Изключително фина изработка – те са ми фаворит в тази категория. Авторът е Океан Море. Грабна ме и това, че са именно обици. Не рядко съм споделяла, че това ми е любимото за пазаруване и носене бижу.

В същото време червено-белите брошки с пролетни мотиви, като различни видове цветя – лалета, минзухари и кокичета, от години са широко разпространени и винаги има богат избор сред тях. Има дори брошка чесън с червен конец или сърца с най-разнообразни декорации в мартенската цветова гама.
Можете да намерите варианти от няколко автори като: Kat’s Jewelry, State of HeART, Тина Стойчева.

• Малко напомняне, че и сами можете да си създадете комплект бижута, подходящ (подарък) за празника. С обиците е най- лесно. Моето предложение са тези от посребрени мини гайки и шайби на Pollyline Studio, които са налични в много цветове.

Мартеници-бижута от български авториУтилитарните мартеници
Екатерина Лашова е от известните имена сред творците на порцеланови чаши. Всеки февруари тя пуска серия червено-бели чаши с най-разнообразно обагряне или декорация с различни мотиви. Намирам го за наистина готина идея, ако искате да впечатлите някой с подарък, обвързан с повода.

Друг вариант, който също би бил подходящ за целта са смачканите чаши на Korchev Design Studio. Предлагат се едноцветни и са подходящи да се комбинират или изберете една от чашите с релефни рингове в червено и бяло.

Атрактивните мартеници
Преди време Pollyline Studio беше пуснала мартеници с посребрени гайки. Един от много любимите ми модели мартеници, от който взех и за себе си и за подарък. Към момента Поли не предлага този продукт, но пък вместо гайки сега има доброто старо Lego! И трябва да ви призная, че стои и изглежда доста впечатляващо. Поредно доказателство, че семплите идеи носят огромен заряд.

Алтернативни идеи за мартеници, които да подаритеЗооморфните мартеници
Ако следите отдавна (ръчно) творческия живот в страната, знаете, че Milene е от авторите, които всяка година избухва с чудовищни предложения. И не само за Баба Марта. Нейните симпатични чудовища, зайци, котки, тараражели и други нетолкова знайни животни застават по ревери, шапки, чанти и шалове. И не остават незабелязани.

Мартениците цветя
Текстилните лалета са ми гениално творческо решение. Хем цветя, хем неувяхващи, хем избрани в точните цветове стават и за мартеници.
На живо са много красиви и съм виждала наистина превъзходни декорации с тях. Аз си оставам завинаги любител на живите цветя и тук вметвам, че вече съм я играла и тази игра: букет червени и бели лалета вместо обикаляне и търсене на мартеници.

Алтернативни и модерни мартенициУстойчивите мартеници
Това са тези, които преизползват ресурси, разбирайте дават втори шанс на всички стари конци, платове и мъниста. И какво още има в шкафа. Но по-важното е, че щадят околната среда.

Миналата година в Галерия Нина случайно попаднах на мартенички-гривни, сплетени като плитка, и изработени от стари парчета платове в най-различни червено-бели-лилаво нюанси и принтове. Толкова ми харесаха, че реших тази година да се пробвам сама да направя такива.
Платовете на авторката бяха много красиво съчетани и наистина ми направиха огромно впечатление. Още си ги пазя и ще ги нося и тази година.
За съжаление на тях нямаше етикет с име и не мога да го споделя, но ако някой ги разпознава от снимката в началото на публикацията, нека ми пише.

Интересно ми беше да науча, че красивите бродирани брошки на Боряна Хаджиминчева БОД също са създадени от каквото има – останали парчета платове и конци. Ето защо няма да видите няколко в еднакви цветове.

Готини хендмейд мартеници

Цъфтящите мартеници
Тези, донякъде отговорят и на горната категория. Познати от години и чест мой избор за подарък, мартениците за засаждане на Studio DаDa препоръчвам на всички. Дори да нямате собствена градина или да не сте фенове на подобни занимания, просто поставете мартеничката в пръст в някой парк или в градинката пред блока, за да дадете възможност от нея да израстнат цветя. Или още по-добре: билки!

Офис мартениците
От 3 години не се е случвало да съм в офиса на 1 март. Вече почти съм забравила истеричната емоция на масово ровене в пликчета, избиране, завръзване на гривни на 20 чифта ръце, докато паралелно закичват и теб. Ако ми се налагаше да отида обаче, бих избрала мартеници от последната категория тук или тeзи на Funmade. Поръчваш 20 ягодки, носиш ги с щайгичката и оставяш всеки, който иска да се почерпи.

Вкусните мартеници
Понякога наистина е по-добрият избор да заложите на бял шоколад със сушени малини. Или ягоди и червени боровинки. И понеже лично съм видяла ефекта от това на 1 март да подариш храна вместо конци за здраве, сърдечно ви препоръчвам да пробвате и вие. При Работилничката за сладки моменти можете да намерите или поръчате такива ръчно правени шоколади или шоколадов чипс, начупен на парчета и опакован.


Ако тези 890 думи дотук са ви дали идея как да се откроите с избора на мартеници тази година, можете да ми оставите едно <3 в коментар.

На каквито и да се спрете, моят съвет и гореща препоръка са, да са на български творци или производители. Избирайте такива мартеници, които не са опаковани в целуфан и найлон, които нямат пластмасови елементи. Освен че са по-красиви, ще ви носят и удовлетворение, че сте спестили поне малко на околната среда.

• Напомням, че в профила ми в Instagram има guide с подобни готини идеи за мартеници. И пак в тази мрежа можете да откриете всякакви авторски мартеници, ако потърсите с #мартенскитворения и #ръчноправенимартеници.

Фабриката