Готини творчески работилници в София или идея за подарък-преживяване


Събирам на едно място готини творчески работилници, които са и чудесен подарък-преживяване, ако си в търсене на такъв. Арт и крафт уъркшопите събуждат артиста в нас и ни изкарват от зоната на комфорта. И то за добро! Знам, че ще се сетиш за поне 2-3 техни плюса. Безспорно, за да е гарантирано забавлението, е добре да си доведеш приятел. Предимствата обаче не са по-малко, ако се запишеш и сам. Тъкмо ще смайваш познати с истории и познания.

Без излишни думи, чети надолу за творческите работилници в София:

Ако не си изцапаш ръцете, няма да е забавно! От семейното „Керамично студио Пилето“ (с което ви запознах ТУК) ни канят да се научим да изработваме съдове на точарско колело и след това да ангобираме и глазираме. Освен, че тези посещения рязко късат връзката с напрегнатото ежедневие, докато се опитваме да пресъздадем формата на чаша или купа, накрая ще си занесем и нови съдове вкъщи. Пък и нека си признаем, ще сме от онези готини хора, пълни с най-разнообразни истории, които ще говорят с доза увереност за мачкане на глина и изпичане в пещ.
Подари (си) курс по керамика в 2 посещения за един или двама

В случай, че си повече по декорацията и не искаш „тежка“ работа – в mátzalo търсят точно хора като теб! Не знам дали е останал софиянец, който не е бил на творчески тиймбилдинг там. За всеки случай, споделям, че това е твоето градско студио, в което да изрисуваш и декорираш керамични съдове. Както ти идва отвътре – било то и само с пръски боя. Имаш избор от 137 вида съдове (уау!) и 47 цвята бои, които смело да смесиш. Бонус е сайтът им, в който много лесно правиш резервация, буквално от днес за днес!
Нарисувай или оцвети най-различни керамични съдове

Декупаж, микс медия, дистрес мастила, стиймпънк. Ателието на „Двете елши“ беше първото място, в което присъствах на творческа работилница. Случи се преди почти десетилетие – учих се как да правя хартия, като рециклирам стара такава, както и да я украсявам със сухи цветя. Толкова се запалих, че си купих и необходимите пособия, за да правя хартия у дома. „Двете елши“ обаче свързвам с готините тефтери и картички, вдъхновени от стиймпънк и ретро стила, сякаш патинирани и ръждясали, а всъщнст просто изкуство. Търсиш ли нещо толкова различно, прегледай програмата в сайта им. Вече имат и видео уроци, които можеш да си заплатиш и да пренесеш арт уъркошопа у дома.
Избери офлайн или онлайн арт работилница

Занаятите са достъпни за всеки от нас. Калиграфия, илюстрация, бродерия – Bogodome ни срещат с таланливи хора от различни сфери, които споделят своето ноухау с нас. Ако имаш силното желание да изписваш с писалка безброй листове с най-завъртяните завъртулки, можеш да го направиш! Предимствата не са само, че ще смайваш приятели с най-красиво изписаните картички. Всъщност тренираш мозъка, ръката си и работиш за фокус на вниманието. Да не говорим, че това си е чиста медитация, след която няма начин да не се чувстваш доволен.
Виж текущите творчески курсове

Макраме, шеврони, амигуруми – стани експерт в плетивата с Creativa. Още едно място, в което занаятът и качествените материали са издигнати в култ. Освен физически и онлайн магазин, в Creativa всеки месец се провеждат тематични работилници. Нищо не трябва да те спира, дори ако през живота си не си хващал кука. Има специални събития за начинаещи, както и напълно безплатни „Първи стъпки“ работилници, в които спокойно да провериш дали това нещо е за теб и колко в дълбокото навлизаш.
Научи се на различни техники за плетене

За тези, които владеят някакво ниво на рисуване или имат афинитет към него, препоръчвам рисуването върху текстил. И никакъв талант да нямаш, на помощ идват шаблоните. Тениска, платнена чанта, раница, несесер, калъфка за възглавница, подвързия за книга, шапка и дори предпазна маска – всичко това можеш да декорираш със своя рисунка. В Decollage Studio има и работилници за деца и за възрастни (разбирай, с вино). Те предлагат и готови комплекти (с шаблон, бои и текстил по избор), които да поръчаш за вкъщи или като подарък. Календарът в сайта на Decollage Studio е доста богат и поне за месец напред.
Научи повече за рисуването върху текстил

• От свещи и сапуни до дебрите на творческото писане – Travel Craft Club – Craft & Wine. Името си казва всичко, но за да е ясно: организират се разнообразни работилници в различни градове на страната. Повечето събития все още се случват в София, затова препоръката ми е, ако се вълнуваш за такова в твоя град, просто пиши на организаторите.
Потърси крафт и вино работилници на разнообразни локации

Ако искаш повече бижута – започни да ги създаваш! Тук вдигаме летвата с небеизвестното „Ателие Марабу“, в което освен отделни работилници, има цели курсове и дори месечни програми, които да те превърнат в майстор-бижутер и да те научат на основни ръчно правени техники. Ндбеле, фюзинг и плетка Пейот няма да са мистерия за теб, а накрая ще получиш и сертификат за знанията си. Като нищо новото хоби да се превърне и в малък бизнес.
Виж месечния календар с работилници за бижута

• Съчетай полезното с приятното – направи си сам лампа, вместо да купуваш такава. И то забележително красива лампа, която ще играе и рисува смело със светлината вкъщи. Ателиетата на артиста Николай Табаков са ни познати от години и досега съм чувала единствено възхваляващи ги коментари. Лампите на Николай са с метална конструкция и непалски органични хартии в различни цветове или с хербаризирани растения по тях.
Следи за предстоящи ателиета за лампи

Не забравяй децата! Те също заслужават разнообразни работилници, в които да събудят и развият артистичния си потенциал. В София вече си имаме точното място – „Поточе“ или Място за творчество. За малките там се грижат Бриги и Гергана Боева, които водят най-разнообразни работилници за различни възрастови групи. Готиното е, че можеш да организираш и детски рожден ден или имен ден с тематична работилница по ваш избор. От Поточе ще се погрижат за почерпката!
Разгледай актуалните детски работилници 

Ако в тази публикация намери нещо полезно, ще се радвам да я споделиш и с приятел!

Фабриката