Творчество с кауза: идеи за смислени подаръци


Обединявам 2 много любими и важни, вярвам не само за мен, теми: творчество и значими каузи. Целта – да ви дам идеи как да правите смислени подаръци за различни поводи.

Пазаруването от локални творци и малки творчески брандове е моя философия от дълги години, която следвам почти фанатично. Смятам, че подкрепата на местния талант и икономика са от изключително значение и носят голям брой допълнителни плюсове.

В момента много творци и брандове са изправени пред огромни трудности, свързани с оцеляването си. В същото време много хора останаха без доходи или са с намалени такива. А вече е декември. И всички сме изморени от тази година. И всички имаме истинска нужда от празнично настроение и положителни емоции. Те се постигат най-ефективно, когато комбинираме грижа и мисъл за някого.

Споделям ти няколко български творци и творчески бранда и организации, които впрягат своето творчество в подкрепа на значими каузи. Много от тях работят така целогодишно, не само за Коледа.

Ако търсиш смислени подаръци, надявам се, че тази статия ще ти е от полза. Ще се старая да я актуализирам редовно и ще се радвам да ми пишеш с полезна информация, която да добавям.


• Създадени за деца от специални хора •
Откакто имам дете се радвам изключително много, когато имам възможност да купя хубави играчки местно производство. Затова бързам да споделя на всички родители и на тези, които се чудят какво да подарят на някое дете за тези страхотни дървени играчки.

„Неща с душа“ е социално предприятие с двойна кауза: наемат хора с увреждания и специални нужди, които създават образователни играчки и материали за деца в предучилищна и начална училищна възраст, както и за деца със специални образователни потребности.

В онлайн магазина има продукти за различни възрастови групи, сред които страхотни магнитни български букви и числа, букви за проследяване с молив, пъзели и мемори игри. На мен любими са ми играчките от категория „Изучавам природата“. Там ще откриеш дървени карта на света, слънчева система, календар, часовник и всякакви готини пъзели.

• Благотворителни шоколади с мисия •
Шоколадите на българския бранд ГАЙО са истинска наслада! За всяка Коледа те пускат различни благотворителни издания, а част или пълната сумата от продажбата им отива за директно подкрепа на конкретна кауза.

Тази година можеш да избереш Ти си моят герой“: натурален или млечен шоколад със забавна игра-лабиринт във вътрешната част на опаковката. 100% от приходите от този шоколад (6 лв. за един брой) отиват в подкрепа на дейността и каузата на TimeHeroes: най-голямата платформа за благотворителност.

През последните години от ГАЙО редовно пускат и шоколади с опаковки, рисувани от децата от дома за деца лишени от родителска грижа към Комплекс за социални услуги Олга Скобелева“ в Пловдив. Един лев от продажбата на всеки такъв шоколад е за децата.

• Ръцете на баба плетат най-хубавите истории •
plet.bg е модерен социален проект с фокус към българското село, който ни разказва истории, съчетали в себе си наследство и настояще. В онлайн магазина им ще намериш шалове от 100% българска вълна във всякакви цветове и модели. По-важното е, че всеки шал е изплетен от ръцете на една българска баба.

„Любимото им време за плетене е или рано сутрин, или надвечер преди лягане, когато по телевизията няма ни новини, ни сапунени сериали. И така, когато планетите са се подредили така, че да е ни пролет, ни лете, да няма нищо интересно по кабелната и внуците да не са на гости, нашите баби започват творческия процес.“

• Компоти без захар и с двойна доза добавена стойност •
В описанието на тези съвременни КОМПОТИ чета силни думи като „припряност, неудържимост и директност“. След тях смелите и леко провокативни послания, които слагат върху тениски, чанти, чаши и канчета, не ме изненадват.

Компоти са от брандовете, които не се включват в кампании за (масови) намаления, защото имат кауза, която да следват. И то не само покрай Коледа. Процент от печалбата си даряват за „Фонд Нашите родители“ на фондацията BCause. За да стане съвсем ясно: с всяка покупка даряват по един безплатен обяд на възрастни хора, нечии баба и дядо, в Северозападна България.

В тези Компоти ще намериш и двойна доза добавена стойност: първата я споменах по-горе, а втората е, че пратката идва в стъклен буркан за компоти, с метална капачка и ръчно написана благодарствена картичка. Т.е. 100% мисъл за природата и възможност за преизползване на опаковката.

За финал оставям посланието им от социалнитре мрежи: Няма намаление, но има дарение.

• Творчество и след 100 овце •
Преди много години на ул. „Стефан Караджа“ в София имаше едно малко шарено магазинче с всякакви текстилни неща и овце. Мисля, че беше доста преди да създам Фабриката, но още тогава не изпусках случай винаги да влизам и разглеждам, щом минавах.

„100 овце“ вече не съществува физически, но авторката Ели продължи да твори под името Ellie After. А каузите са постоянно застъпени в работата ѝ. Тази Коледа тя твори кукли-герои, които пристигат в специална кутия за оцветяване. Ели е решила да подкрепи работата на две организации – „За нашите деца“ и Animal Rescue Sofia. При кого да отиде твоето парично дарение, избираш ти ТУК, след като си харесаш кукла.

Шоколади с кауза

• Назад във времето: стъклени коледни играчки за елха •
Разбрах за ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“ по време на едно посещение на Капана Фест. То стартира своята дейност през 2018 г., когато хора с увреждания започват да създават различни видове сувенири. По този начин тези хора получават професионална реализация и това им помага да водят достоен живот.

Най-открояващи се и предизвикващи възторг са традиционните играчки, направени от духано стъкло и ръчно изрисувани. Предприятието открива ателие по стъклодухане, в което работи единственият майстор в този занаят  в цялата страна – Иван Станев. Към момента още 4 души се обучават в ателието, а други 6 им помагат с декорацията.

Поради огромния интерес към стъклените играчки, приемането на поръчки приключва още в началото на ноември, за да могат да се изпълнят на време. От предприятието обаче създават и различни текстилни и керамични декорации и предмети, а от догодина ще има и ново ателие за щамповане. Изделията можеш да разгледаш и купиш от онлайн магазина им.

• За Александра •
Никога няма как да знаеш за битките, които хората водят в ежедневието си. Наскоро разбрах, че един от първите творци, с които се запознах, когато създадох Фабриката през 2012 г., и когото съм посещавала няколко пъти у дома, за да си взема поръчки и да си поговорим, събира финанси за лечението на дъщеря си. Ивелина от Open Art 7 има участия и по базари, но рядко. Все обаче може да я подкрепи, като поръча някое страхотно бижу от онлайн магазина ѝ или се присъедини към Facebook групата, в която различни български автори, продават творенията си, а сумата отива в помощ на Александра.

• ОЛЕ-ле, майко мила! •
Убедена съм, че всяка съвременна жена и майка, която използва активно Facebook няма почти никакъв начин да е пропуснала кои са Елисавета и Красимира. Всъщност, с техните постове се забавлява половината български интернет.

Освен, че ни разсмиват до сълзи, Елисавета и Красимира подават ръка на майки на деца с увреждания да работят от вкъщи и да се издържат сами. Защото, както са написали в сайта на фондацията си, системата в България не позволява на много жени да се върнат към активен начин на живот и ги обрича на физическа, финансова и емоционална изолация.

В Оле Мале ще откриеш наистина готини ръчно изработени играчки и декорации. А ако нямаш нужда от такива предмети, но каузата ти жегва сърцето, можеш да им оставиш и дарение на сума по избор.

• ГРУПА за (взаимо)помощ •
За по-малко от 2 месеца групата във Facebook „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ събира над 70 хиляди члена. От заглавието й става ясно за нейната дейност и цел, но по никакъв начин не те подготвя да прочетеш представянията на майките, които продават там, без усетиш стягане и изтръпване в гърлото, сърцето и в цялото тяло.

Предлаганите предмети са ръчно изработени. И можеш да откриеш абсолютно всичко: свещи, сапуни, играчки, декорации, дрехи, шалове и шапки. А всеки един лев, който платиш, отива директно в ръцете на майките-героини.

Забелязах, че много хора започнаха да се обръщат към творящите жени в групата с конкретни поръчки и запитвания или да изпращат различен вид помощ. Можеш да си представиш колко ценно е това кътче от интернет за тях.

• 2 сапуна = 1 засадено дърво •
Запомнила съм сапуните на Саша по цветните текстилни опаковки, които можеш да върнеш обратно на автора, а тя да ги преизползва отново. Използвала съм 2 пъти нейни продукти: ароматни, пенливи и с атрактивни съставки като козе и кисело мляко, бира, мед и невен.

Приятно се изненадах да видя в сайта на Sasha Naturals описание на каузата, която тя подкрепя и която ми е толкова присърце и на мен: горите на България. За всеки закупен сапун от 115 г авторката прави дарение на Gorata.bg за засаждането на едно дърво на територията на страната.
Препоръчвам да видиш подаръчните комплекти, както и кутиите с всички мострени сапуни.

• The Social Market: онлайн магазини с кауза на едно място •
Намерих този сайт, след като с много от вас си писахме онлайн относно творчеството с кауза. И това е тазгодишната ми находка! Сайтът обединява онлайн магазини на различни социални предприемачи. Всяка твоя покупка от него подкрепя социална кауза.

The Social Market действа като нормален магазин. Има категории за бижута, дрехи, деца, аксесоари за дома и какво ли още не. Под всеки продукт има информация за предприятието, от което е изработен.

Надявам се, че тази статия ти е била полезна и ти е дала идея за смислен подарък. Ще се радвам да я споделиш и с близки приятели, за да достигне информацията до повече хора.

Фабриката


Ще съм благодарна да се абонираш за YouTube канала ми. ♥